poniedziałek, 13 stycznia, 2025

Polacy szukają alternatyw dla mięsa

Żywność ekologiczna jest jednym z najsilniej rozwijających się globalnych trendów. Jeszcze kilka lat temu pod określeniem bio żywności większość osób rozumiała tylko warzywa i owoce, ewentualnie ich przetwory. Dziś półki sklepowe pełne są wielu rodzajów zdrowych i co istotne nieszkodliwych dla środowiska produktów. Coraz więcej konsumentów decyduje się również na produkty będące alternatywą dla mięsa.

Z roku na rok zainteresowanie produktami ekologicznymi jest coraz większe. Polscy konsumenci kupują żywność ekologiczną przede wszystkim ze względu na troskę o zdrowie własne i swoich najbliższych, ale również przekonanie, że żywność ekologiczna jest bezpieczna, nie zawiera pozostałości pestycydów oraz wyróżnia się pod względem walorów smakowych. Jak podkreśla Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet, coraz popularniejsze wśród konsumentów są zamienniki mięsa. Nic w tym dziwnego. Jak wynika z raportu GUS dotyczącego rolnictwa, w 2019 roku Polacy spożywali o 2,24% mięsa mniej niż w latach poprzednich. Według zebranych danych statystyczny Polak w roku 2019 zjadł około 61 kg mięsa, rok wcześniej było to 62,4 kg mięsa. „Wszelkiego rodzaju zamienniki mięsa stanowią istotny udział w rynku. Sprzedaż wegańskich zamienników mięsa rośnie znacznie szybciej niż pozostałych segmentów. Szczególną popularnością cieszą się takie produkty jak tofu, tempeh, wszelkiego rodzaju kiełbaski wegańskie i warzywne burgery” – mówi prezes Bio Planet.

Rosnąca sprzedaż produktów będących alternatywą dla mięsa pokazuje, że nasze społeczeństwo coraz częściej wybiera alternatywę w postaci rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto też odnotować, że są osoby, które z różnych przyczyn nie chcą, lub ze względów zdrowotnych nie mogą w 100% zrezygnować z mięsa, lecz starają się je ograniczać (tzw. flexi wegetarianie).

Największą barierą w zakupie produktów bezmięsnych nadal dla wielu osób jest niestety dość wysoka cena. Jak podkreśla Sylwester Strużyna, składa się na nią kilka elementów. W przypadku produktów ekologicznych w sferze kosztowej dochodzi rezygnacja ze sztucznych środków ochrony roślin (pestycydów), rzutująca na niższe plony i wydajność produkcji. Uprawa roślin pochłania jednak mniej środków niż hodowla zwierząt, dlatego w przyszłości, wraz z popularyzacją diety roślinnej i stopniowym zwiększaniu produkcji, z pewnością okaże się, iż roślinne alternatywy mięsa będą wyraźnie tańsze niż tradycyjne produkty mięsne.

„Przed polskimi konsumentami jeszcze wiele do nadrobienia, jeśli chodzi o żywność ekologiczną, jednak trendy są optymistyczne. Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej wyceniana jest na 1,36 mld zł, co stanowi 0,5% całego rynku spożywczego. Według prognoz do 2030 r. będzie to 1%” – prognozuje Prezes Strużyna.

Autor

Popularne w tym tygodniu

Nowe możliwości wsparcia innowacji i rozwoju firm: Trwa nabór w konkursie Ścieżka SMART

Nowy Rok obfitował będzie w szerokie możliwości wsparcia innowacyjnych...

JRH ASI inwestuje w DistrictORG Inc., platformę edukacyjną opartą na AI i metaverse

JRH ASI, spółka inwestycyjna notowana na rynku głównym GPW...

Najważniejsze zmiany prawne dla przedsiębiorców w 2025 roku – co warto wiedzieć?

Wraz z początkiem 2025 roku w życie weszły nowe...

Hakerzy wykorzystali konta biura podróży Riya w globalnej kampanii phishingowej

Nowa, szeroko zakrojona kampania phishingowa, polegająca na wysyłaniu...

Podobne tematy

Warszawa i Kraków przyciągają inwestorów z branży hotelarskiej

Branża hotelarska w Polsce ponownie ma się dobrze na...

Kryzys demograficzny w Polsce. Jak brak stabilności na rynku pracy wpływa na decyzje rodziców?

Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, w pierwszych dziewięciu...

Jak 2024 rok zmienił rynek e-commerce?

Rok 2024 był przełomowy dla e-commerce, zarówno w Polsce,...

Bio Planet ze wzrostem sprzedaży w 2024 roku

Spółka Bio Planet S.A., zgodnie ze wstępnymi danymi, w...
00:01:54

Raport GUS i ZUS: połowa Polaków zarabia minimalną pensję, a wielu pracuje nielegalnie

GUS we współpracy z ZUS opracował i opublikował rzeczywiste...

Czy braki kadrowe zahamują rozwój polskiej gospodarki w 2025 roku?

Rok 2024 polska gospodarka kończy z całkiem niezłym wynikiem,...

Polska jako nowy cel migracji zarobkowej pracowników z Ameryki Południowej i Azji

Obserwowany spadek liczby pracowników z Ukrainy, którzy przez ostatnie...

Może Cię zainteresować

Polecane kategorie