sobota, 26 kwietnia, 2025

1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku w pracy

Biuro Tłumaczeń OnlineBiuro Tłumaczeń Online

Według najnowszego raportu Antal i Sodexo “Jak Polacy jedzą w pracy”, aż 53% pracowników je posiłki w samotności, a 20% nie przerywa nawet pracy na czas lunchu. Według Eurostatu, polscy pracownicy spędzają w pracy średnio 41,1 godziny tygodniowo – z tego względu to, w jaki sposób pracownik odżywia się w pracy jest kluczowe dla jego zdrowia.

Trudności w pilnowaniu zdrowej diety wynikają z różnych czynników, które są zależne od indywidualnej sytuacji, świadomości oraz nastawienia pracownika. Jak naprawdę wyglądają nawyki żywieniowe Polaków w pracy i w jaki sposób pracodawcy mogą przyczynić się do ich poprawy?

Polacy jedzą w samotności – jak to zmienić?

Nieco ponad 50% pracowników spożywa posiłki w pracy w samotności. Przy czym, wśród menedżerów i dyrektorów, samotne spożywanie posiłków dotyczy ok. 60% badanych. Tendencja do jedzenia samemu na wyższych szczeblach zawodowych jest zauważalnie większa, co może wynikać z presji i wymagań stawianych liderom.1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku w pracy

Wybór, aby jeść w samotności może być spowodowany różnymi czynnikami, a w wielu przypadkach może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. Jeśli w zespole nie występują dobre relacje – pracownicy często decydują się spędzić przerwę lunchową sami zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad zorganizowaniem wspólnego śniadania czy lunchu dla zespołu, dostrzegając integracyjny potencjał takiej aktywności. W sezonie letnim grupowy posiłek może przyjąć formę grilla, który dodatkowo zapewni nieco mniej formalną, piknikową atmosferę – mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director.

Dieta wege hitem nie tylko wśród młodych

W miejscu pracy około połowa badanych spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch. Jednocześnie warto zaznaczyć, że co dziesiąty badany nie je ani jednego posiłku w miejscu pracy. Taka sytuacja najczęściej dotyczy dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych przeważnie sięga w pracy także po przekąski. Menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do osób na niższych stanowiskach.

posiłki w pracy

Dane przedstawiają interesujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widać wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej jedzą główny posiłek w pracy. Jednocześnie, choć większość pracowników nie stosuje restrykcyjnych diet, istnieje rosnąca świadomość odżywiania, z naciskiem na zdrowe jedzenie i monitorowanie składników odżywczych. Trendy wegetarianizmu i weganizmu zdają się być popularne wśród młodszych oraz osób powyżej 43 roku życia, co świadczy o różnorodności podejścia do diety w zależności od wieku – komentuje Katarzyna Sławińska, Team Manager Antal, Engineering & Operations.

Biuro vs dom: gdzie odżywiamy się lepiej?

Pracownicy jedzą więcej posiłków pracując zdalnie niż w miejscu pracy. Szczególnie dotyczy to posiłków takich jak śniadanie i lunch. Co ciekawe, żaden z respondentów nie odpowiedział, żeby podczas pracy zdalnej zdarzyło mu się nie zjeść ani jednego posiłku – w przeciwieństwie do 9% w biurze.posiłki w pracy godziny

Praca zdalna wyraźnie wpłynęła na nawyki żywieniowe wielu osób, skupiając ich na regularnych i pełnowartościowych posiłkach, w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań charakterystycznych dla środowiska biurowego. Możliwość korzystania z własnej kuchni ułatwia przygotowywanie zdrowych dań oraz dostosowywanie diety do indywidualnych potrzeb. Z drugiej strony, brak dostępu do odpowiednich udogodnień w biurach często prowadzi do wyboru mniej zdrowych przekąsek lub zamawiania posiłków z dostawą. Trendy te podkreślają znaczenie adaptacji miejsc pracy do potrzeb pracowników, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie – komentuje Aleksandra Jędrzejczyk, Team Leader Antal, SSC/BPO.

Autor/źródło
Disclaimer: Informacje zawarte w niniejszej publikacji służą wyłącznie do celów informacyjnych. Nie stanowią one porady finansowej lub jakiejkolwiek innej porady, mają charakter ogólny i nie są skierowane do konkretnego adresata. Przed skorzystaniem z informacji w jakichkolwiek celach należy zasięgnąć niezależnej porady.

Popularne w tym tygodniu

Wiek to tylko liczba – prawdziwe kompetencje są ponadpokoleniowe

W świecie, gdzie podziały pokoleniowe stały się jednym z...

Zmęczeni technologią, oderwani od sensu. Nowe badanie o wypaleniu i nieefektywności w pracy

Niska wydajność pracy, niska odporność na zmiany, oderwanie...

Czterodniowy tydzień pracy krytycznie oceniany przez przedsiębiorców

Przedsiębiorcy nie są gotowi na czterodniowy tydzień pracy. „Nie...

Podobne tematy

Polska tuż za Indiami – rosnące znaczenie CEE w sektorze BPO

Europa Środkowa i Wschodnia (CEE) dynamicznie wzmacnia swoją pozycję...

Nearshoring i regionalne centra: Polska na czele zmian w sektorze usług i produkcji

Na rynku możemy obserwować obecnie trend, w którym firmy...

Zarząd przejmuje większość udziałów w firmie Antal

Zarząd Antal przejął większość udziałów w firmie, umacniając jej...

Dwie na trzy firmy produkcyjne rekrutują ze wsparciem zewnętrznych agencji

Większość firm produkcyjnych (73 proc.) nie przewiduje, by w...

Dlaczego audyt księgowy jest ważny dla Twojej firmy?

W tym kontekście audyt księgowy odgrywa istotną rolę, pomagając...

Katarzyna Mosoń przejmuje stery Colliers we Wrocławiu

3 września 2024 - Katarzyna Mosoń, ekspertka z ponad...

Może Cię zainteresować

Polecane kategorie

Exit mobile version