Co 4. Polak byłby gotowy do zastąpienia obecnie spożywanego mięsa mięsem hodowanym komórkowo

Nowe badanie pokazuje stosunek Polaków do mięsa hodowanego komórkowo – według 56 proc. badanych powinno ono być dostępne dla konsumentów, jeśli przejdzie ocenę organów...

Australijskie testy pszenicy modyfikowanej genetycznie – plony większe o 10%?

Prace przygotowawcze do szeroko zakrojonych testów pszenicy zmodyfikowanej genetycznie rozpoczęły się w Australii.  Tamtejsza firma uprawia tam setki  jej odmian, które   - według jej...

Spektakularne zwyżki notowań kakao. Polacy wkrótce mocnej to odczują. I to nie tylko na słodyczach

W połowie kwietnia cena tony kakao na światowych giełdach przekroczyła 11 tys. dolarów, a jeszcze niedawno eksperci zastanawiali się, czy przebije poziom 7 tys....

Polska jest jednym z najważniejszych producentów i eksporterów wyrobów piekarniczych w UE

Polska należy do grupy najważniejszych producentów i eksporterów wyrobów piekarskich w Unii Europejskiej. Krajowy sektor na tle UE wyróżnia się wysokim tempem rozwoju. Ostatnie...

Bezpieczna odzież dla przemysłu spożywczego – wytyczne HACCP

Każda firma z branży spożywczej, zarówno produkcyjna, jak i przetwórcza, musi przestrzegać ścisłych wytycznych HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – System Analizy...

Parlament Europejski otwiera drzwi dla nowej generacji upraw GMO

Zwolennicy nowej generacji genetycznie zmodyfikowanych upraw zaapelowali do rządów o wsparcie nowej technologii po tym, gdy Parlament Europejski potwierdził swoje poparcie dla zmian. Parlament Europejski...

Tegoroczna majówka z grillem będzie droższa niż rok temu. Niektóre towary zdrożały aż dwucyfrowo

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że art. spożywcze na grilla rdr. zdrożały o blisko 4%, a same sosy, marynaty i przyprawy – o prawie...

Sezon grillowy 2024: Tańszy drób i warzywa, droższe kiełbasy i ryby

Przed zbliżającym się startem sezonu grillowego, sprawdzamy ceny poszczególnych produktów. W tym roku grill może być tańszy niż rok temu, jeśli wrzucimy na ruszt...

Lokalne władze w Anglii wprowadzają zakaz reklamy niezdrowej żywności na billboardach

Otyłość jest problemem dla coraz większej liczby nastolatków. To głównie przez wzgląd na nich lokalni politycy w Anglii zakazują reklamowania produktów wysokoprzetworzonych na billboardach....

Czwarta rewolucja przemysłowa w ogrodnictwie: Sztuczna inteligencja, Big Data i IoT rewolucjonizują produkcję roślin

Czwarta rewolucja przemysłowa obejmuje wszystkie sektory działalności przemysłowej, również ogrodniczą. Cyfryzacja przedsiębiorstw rozwija się w bardzo szybkim tempie, napędzana przez innowacje technologiczne i rosnącą...

Gdzie trafiło zboże z Ukrainy?

W wyniku wojny Ukraina miała odcięte kanały transportu przez Morze Czarne w eksporcie do Afryki Północnej, do niektórych krajów w Azji i w sposób...

Rolnictwo nie może poróżnić Polski i Ukrainy

Konflikt, który toczy się między Rosją a Ukrainą, ma wiele negatywnych aspektów w odniesieniu do rolnictwa czy do gospodarki poszczególnych krajów zaangażowanych bezpośrednio w...

Białka alternatywne pozwolą Polsce uzyskać samowystarczalność pod względem produkcji żywności do 2050 r.

Wspieranie rolników w rozszerzaniu alternatywnej produkcji białka mogłoby pomóc Polsce osiągnąć samowystarczalność żywnościową i zmniejszyć swój ślad węglowy, jednocześnie rozwijając rolnictwo organiczne i przywracając...

Po raz pierwszy od 3 lat, na Wielkanoc żywność jest tańsza niż rok wcześniej

Po raz pierwszy od 3 lat, na Wielkanoc żywność jest tańsza niż rok wcześniej. Koszyk 10 najważniejszych świątecznych produktów staniał w ciągu ostatniego roku...

Eksperci: Ceny pszenicy mogą spaść do najniższych poziomów od 2016 r.

Cena pszenicy jest ponad dwukrotnie niższa niż przed dwoma laty. To wówczas była rekordowo droga, po wybuchu wojny w Ukrainie. Jednak nie ta wojna...

Ile kosztuje nas uprzemysłowienie rolnictwa? Zatruwamy się pestycydami!

Globalne zużycie pestycydów cały czas zwiększa się. W latach 1990–2017 wzrosło o ok. 80%. Dotyczy to także Polski, w której w ciągu ostatnich 20...

Protesty rolników: Temat zdominował media w Europie. Polska na 4. miejscu pod względem liczby publikacji

Temat protestów rolników zdominował w ostatnim czasie media europejskie. Od początku roku na portalach internetowych 15 krajów UE pojawiło się ponad 90 000 artykułów na...

Czekoladowy armagedon? Gwałtowny wzrost cen kakao

Statystyki pokazują, że słodkości, a w szczególności wyroby czekoladowe, są jednym z najpopularniejszych prezentów na Walentynki. Wygląda jednak na to, iż niedługo będziemy musieli...

Słodka branża w gorzkiej sytuacji: rosnące długi piekarni i cukierni

Gdy spojrzymy dziś na kolejki ciągnące się do najpopularniejszych cukierni, trudno będzie uwierzyć, że firmy produkujące i sprzedające pieczywo oraz wyroby cukiernicze, m.in. pączki,...

Od dziś obowiązują nowe przepisy dot. kontroli wwożonych produktów spożywczych do Wielkiej Brytanii

Pomimo Brexitu Wielka Brytania pozostaje, według danych GUS, drugim największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych. Rocznie na Wyspy trafia z Polski żywność o wartości ok....

Branża roślinna i eksperci krytykują projekt zakazu „mięsnego” nazewnictwa

Na początku grudnia „dwutygodniowe” Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło projekt zakazu „mięsnego” nazewnictwa dla roślinnych alternatyw. Po proteście ze strony branży roślinnej termin...

Rolnicy i rybacy mogą liczyć na dofinansowanie z KPO

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że od 3 stycznia 2024 r. dostępne będzie wsparcie finansowe z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)....

Zadłużeni rolnicy w potrzasku. Potrzebne są zmiany w prawie

Nie sprawdzają się mechanizmy pomocowe dla zadłużonych rolników. Przekonują o tym przedstawiciele branży, którzy oczekują pilnych zmian. Z kolei z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa...

Polacy chcą być zdrowsi i bardziej ekologiczni

Koniec roku tuż za rogiem, a Polacy po świątecznym przejedzeniu tradycyjnie spisują już noworoczne postanowienia. O tym, co sobie obiecują, wiemy z raportu „Glovo...

Spadające ceny żywności to dobra wiadomość dla polskich konsumentów

Ceny żywności spadły na świecie o 17%, co powinno sprzyjać zwalczaniu inflacji w wielu krajach. W Polsce ten efekt też już występuje, choć z...

Patriotyzm konsumencki ważny dla 75% Polaków. 37% z nas jest skłonnych zapłacić więcej za produkty spożywcze polskiego pochodzenia

Zdaniem niemal 60% Polaków polskie produkty spożywcze są lepszej jakości niż produkty z zagranicy. Dlatego dla 3 na 4 rodaków ważne jest, by produkt,...

Negatywne nastroje w branży maszyn i urządzeń rolniczych

Negatywne nastroje w branży maszyn i urządzeń rolniczych - w stosunku do badania przeprowadzonego pół roku wcześniej - jeszcze bardziej się pogłębiają. Do października...

Wyzwania i zagrożenia dla polskiego rolnictwa w obliczu zmian klimatycznych

Jakie są obecnie największe wyzwania i zagrożenia dla polskiego rolnictwa? W jaki sposób rolnicy radzą sobie z nimi oraz jak wpływają one na zmieniającą się...

Unilever udostępni branży lodowej swoje patenty, by zmniejszyć emisje dwutlenku węgla z zamrażarek

Unilever udzieli branży bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. Dostęp do nich pomoże innym producentom przeformułować składy lodów tak, by...

Młodzi chcą działać. Zrównoważone podejście do zdrowia i odżywiania

Ograniczanie konsumpcji i zrównoważony styl życia na co dzień – te działania chcą podejmować młodzi w odpowiedzi na wyzwania klimatyczne. To wnioski z...

W 2024 r. podatek rolny wzrośnie aż o 21 proc. Zdrożeje nie tylko żywność

Podatek rolny w 2024 roku wzrośnie o 21 proc. – wynika z komunikatu prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. Będzie to największa podwyżka spośród wszystkich danin...

Sok pomarańczowy na najwyższych poziomach cenowych

BOOM: Rynki towarowe w ubiegłym roku notowały spadki. Jednak niektóre towary odnotowały wyjątkowo dobre wyniki, od kakao (+60 proc.) po cukier (+45 proc.) i...

Europejski Zielony Ład w rolnictwie

Większość polskich rolników – ale także rolników w wielu innych krajach Unii Europejskiej, jak Holandia, Francja – traktuje propozycje wynikające z Europejskiego Zielonego Ładu...

Rynek żywności eko wart ponad 125 miliardów euro i będzie rósł

Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Francja – te trzy kraje to największe rynki żywności ekologicznej. Cały światowy segment eko żywności wart jest ponad 125 miliardów...

Rynek cateringu dietetycznego rośnie jak na drożdżach – w tym roku przebije wartość 3 mld zł

Z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie Nice To Fit You wynika, że już 12 proc. Polaków korzysta lub korzystało w przeszłości z cateringu...

Unia Europejska to dla rolników więcej korzyści niż strat

Wejście Polski do Unii Europejskiej – w tym dla polskiego rolnictwa – to dziejowa i historyczna szansa. Dostaliśmy się w krąg kultury cywilizacji zachodniej,...

Kupując zdrową żywność, konsumenci stawiają na jakość. Dalej jest cena i skład produktu

Polacy zainteresowani nabywaniem zdrowej żywności zwykle na pierwszym miejscu stawiają na jej jakość – 36%. Niemniej cena jest też ważnym czynnikiem decyzyjnym w trakcie...

Czy grozi nam spadek podaży ryb?

W powszechnej opinii są one przedstawiane jako tożsame, tymczasem ich działalność i wpływ na środowisko różnią się znacząco, a w wielu przypadkach jedynym co...

Sadownicy w tarapatach: rosnące koszty i znikające rynki zbytu

Polscy sadownicy w ostatnich czasie mają do czynienia z dwoma niekorzystnymi zjawiskami. Po pierwsze zamknięta jest większość tradycyjnych rynków zbytu – w krajach Europy...

Rada Towarzystwa Ekonomistów Polskich: zakaz importu zbóż z Ukrainy jest błędem

Ustanowienie przez Polskę jednostronnego zakazu zbóż z Ukrainy jest sprzeczne z prawem unijnym, a także nieuzasadnione ekonomicznie i groźne dla przyszłej współpracy ekonomicznej Polski...

Rolnictwo regeneracyjne jest dochodowe. Ale krótkoterminowe ryzyko trzeba łagodzić zachętami

Przechodząc z rolnictwa konwencjonalnego na regeneracyjne, rolnicy mogą spodziewać się 15-25% zwrotu z inwestycji. Okres przejściowy może zająć od trzech do pięciu lat, jak...

Dieta roślinna – zdrowy wybór dla wszystkich

– Zwiększony poziom cholesterolu jest najczęstszą przyczyną zgonów na świecie – i to we wszystkich częściach globu – tłumaczy Ruth Frikke-Schmidt, profesorka na Uniwersytecie Kopenhaskim i ordynatorka...

Pszczelarze w kryzysie. Ceny miodu zbyt niskie

W handlu detalicznym ceny miodu utrzymują się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego, ale stawki oferowane pszczelarzom w hurcie są bardzo niskie i – w zależności od gatunku miodu...

Lody podrożały o 25% w ciągu roku, ale producenci ledwo radzą sobie z rosnącymi kosztami

Lody są drogie jak nigdy dotąd, ale producenci zyskują na tym w małym stopniu. Ich problemy z regulowaniem bieżących zobowiązań pogłębiają się. Tylko w...

Ceny kawy spadają, ale mają niewielki wpływ na ceny w kawiarniach i sklepach

Kawa potaniała o 60% od swych niedawnych szczytów. W ciągu roku jest to spadek ceny o 30%. Ceny kawy utrzymywały się na wysokich poziomach w...

Zerwanie umowy zbożowej grozi światowym kryzysem żywnościowym

Zerwanie przez Rosję umowy zbożowej mocno uderza w Ukrainę, w której obecnie trwają żniwa. Ponownie zamykając czarnomorskie porty, Rosjanie starają się w tym strategicznym okresie uniemożliwić eksport ok....

Rynek żywności eko rośnie, ale do wyznaczonych celów daleka droga

Ekologiczne trendy już na dobre zagościły zarówno na naszych stołach jak i na polach uprawnych. Od kilku lat mamy do czynienia z systematycznym wzrostem...

Jakość kluczem do umocnienia pozycji polskiego sektora jabłek

Nowe sposoby sprzedaży, promocji i dystrybucji polskich jabłek oraz szanse dla eksportu omawiali eksperci branży sadowniczej podczas międzynarodowej konferencji Perspektywa Jabłkowa 2030, zorganizowanej przez...

Wymieranie owadów jest obserwowane również w lasach. Przyczyną mogą być zmiany klimatyczne i intensywna gospodarka leśna

Liczebność ponad 60 proc. występujących w lasach gatunków owadów spada – wynika z badań prowadzonych od 2008 roku przez niemieckich naukowców. Skala tego zjawiska zależy od rodzaju...

Zatrudnienie w rolnictwie sukcesywnie spada. Zbyt wolno przybywa jednak nierolniczych miejsc pracy na wsi

Jak wskazuje GUS, liczba rolników stopniowo maleje – zatrudnienie w rolnictwie dziś deklaruje już tylko 8,4 proc. ogółu pracujących. Jednocześnie zbyt wolno przybywa nierolniczych miejsc...
Exit mobile version