TECHNOLOGIASzafy chłodnicze vs. lady chłodnicze – co wybrać?

Szafy chłodnicze vs. lady chłodnicze – co wybrać?

Każdy sklep czy punkt gastronomiczny powinien być odpowiednio wyposażony. Nie tylko w oferowane produkty, ale również sprzęt i meble. Zastanów się nad aranżacją Twojej przestrzeni jeszcze przed jej otwarciem i udostępnieniem klientom. Poznaj 2 praktyczne rozwiązania i przekonaj się, które z nich będzie dla Ciebie adekwatniejsze!

Jeśli sprzedajesz produkty wymagające przechowywania w niższych temperaturach, lady chłodnicze oraz szafy chłodnicze sprawdzą się wręcz idealnie. Czym się różnią i jakie są ich największe zalety? A przede wszystkim – jakie jest ich podstawowe przeznaczenie? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i podejmij słuszną decyzję!

Szafy chłodnicze vs. lady chłodnicze – poznaj ich specyfikę!

Szafa chłodnicza to rodzaj lodówki z przeszklonym frontem, dzięki czemu każdy dobrze widzi jej zawartość. Umożliwiają przechowywanie dużej ilości produktów, także tych ciężkich, które nie powinny być zamrożone, jednak muszą być trzymane w niskich, chłodniczych temperaturach. Zwykle wynoszą one 2-8 stopni C. Wyróżniamy oczywiście także szafy chłodnicze zapleczowe, bez przeszklonych drzwi, dzięki którym utrzymasz porządek na zapleczu czy w magazynie.

Z kolei lady chłodnicze również zapewniają przechowywanym produktom odpowiednie warunki temperaturowe, różnią się jednak od szaf chłodniczych swoją budową. Są szersze, niższe, a przeszklenie znajduje się nie tylko od frontu, ale i częściowo od góry. Przykładem są niemal wszystkie chłodziarki na dziale mięsnym lub te, w których przetrzymywane są ciasta w cukierniach.

Kiedy wybrać szafę chłodniczą?

Szafy chłodnicze mogą działać na zasadzie tradycyjnych lodówek, dlatego idealnie sprawdzą się do przechowywania napojów mlecznych, soków, wód zwykłych i kolorowych, a także alkoholu. Pamiętaj jednak, że klient widzi jedynie pierwszy produkt z ustawionego rzędu. Szafa chłodnicza zapewnia porządek i wygodę sięgania po artykuł spożywczy. Wystarczy otworzyć jej drzwiczki.

Problematyczne może być jedynie sięganie po produkty znajdujące się na samym końcu lodówki, dlatego najlepiej ustawiać w pojedynczym rzędzie ten sam rodzaj czy smak artykułu. Szafa chłodnicza jest estetyczna i uniwersalna – można postawić ją w dowolnym miejscu pomieszczenia.

Kiedy wybrać ladę chłodniczą?

Sprzedajesz wędliny, sery, delikatne ciasta wymagające niskich temperatur, ryby i owoce morza, sałatki lub surówki? Idealnie sprawdzi się lada chłodnicza, która zapewnia najlepszą ekspozycję wystawianych produktów. Klient może dokładnie przyjrzeć się każdemu z osobna i wybrać ten najlepszy dla siebie. Sprzedajesz produkty na wagę? Wybierz ladę chłodniczą oferującą dostęp wyłącznie od strony sprzedawcy, aby uniknąć dotykania produktów przez klientów.

Pamiętaj, że musisz dysponować odpowiednim miejscem do ustawienia lady chłodniczej. Zajmuje nieco więcej przestrzeni niż szafa chłodnicza i powinna znajdować się na widoku, aby dla każdego klienta miała dobrą widoczność. W sklepach spożywczych powinny znajdować się oba rodzaje urządzeń.

- Reklama -Osteopatia Kraków

POLECAMY

lekarz medycyna technologia

Polski rynek ochrony zdrowia na fali wzrostu – EY prognozuje roczny wzrost o 11%...

0
Z analizy firmy EY wynika, że polski rynek świadczenia usług z zakresu opieki zdrowotnej będzie do 2028 roku rósł w tempie - 11 proc. rocznie. Rozwój stymuluje rosnące finansowanie publiczne i prywatne, które jest...
Exit mobile version