Styl ŻyciaRok z COVID-19. Czy Polacy wrócą do formy sprzed pandemii?

Rok z COVID-19. Czy Polacy wrócą do formy sprzed pandemii?

Wiosna od zawsze mobilizuje nas do zmiany nawyków żywieniowych i powrotu do aktywności fizycznej, jednak w dobie pandemii stoimy przed znacznie większym wyzwaniem, niż kiedykolwiek wcześniej. Czy Polacy wrócą w tym roku do formy? Badania wskazują, że jesteśmy na dobrej drodze.

Wybuch pandemii i izolacja wiosną 2020 roku zapoczątkowały wśród Polaków żywieniową sinusoidę. Eksperci wskazują, że podczas pierwszej kwarantanny wielu z nas doświadczyło zaburzenia rytmu dnia, a co za tym idzie, zmiany nawyków żywieniowych. Badania poznańskiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego wykazały, że niemal 30% Polaków odnotowało jesienią ubiegłego roku przyrost masy ciała. Wzrosła również częstotliwość sięgania po papierosy wśród palaczy, a Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że liczba osób z depresją mogła się nawet podwoić w wyniku izolacji. Ubiegły rok minął również pod znakiem większego spożycia mocnych alkoholi, o czym świadczą dane udostępnione przez firmę Nielsen. Zaniedbanie diety wśród Polaków to naturalna reakcja na stres i trudność odnalezienia się w nowej rzeczywistości. Zmniejszona aktywność fizyczna i brak poczucia kontroli potęguje złe nawyki, które przejawialiśmy już wcześniej.

Najnowsze badania wskazują jednak, że w ciągu kolejnych fal koronawirusa, nasza dieta stale się zmieniała. EIT Food (europejska inicjatywa na rzecz innowacji w zakresie żywności wspierana przez EIT) informuje, że obecnie aż połowa europejskich konsumentów wybiera produkty żywieniowe z większą uwagą niż rok temu. 40% badanych zadeklarowało, że spędza w kuchni znacznie więcej czasu i kupuje mniej wysoko przetworzonych, gotowych posiłków. Konfrontując te dane z polską rzeczywistością, największe różnice można zaobserwować wśród osób pracujących zdalnie. Szczególnie rodzice i osoby mieszkające    z wieloma domownikami zauważyli, że kwarantanna znacząco zaburzyła ich rozkład dnia i posiłków. Zamawianie gotowych dań to wsparcie dla upadającej gastronomii, ale też droga na skróty, która na dłuższą metę nam nie służy. Kompromisem dla zapracowanych mogą być produkty niskoprzetworzone i szybkie w przygotowaniu. Kamil Rabenda, prezes ekologicznej marki Soligrano zaznacza, jak ważną rolę w dobie pandemii odgrywają innowacje wśród produktów spożywczych, dzięki którym łatwiej nam zadbać o swoje zdrowie.

„Rynek żywności zmienia się wraz z potrzebami konsumentów, a one podczas pandemii nabrały zupełnie nowego kształtu. Gotowe produkty wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem, jednak nie są już kojarzone tylko z tzw. fast foodem. Wysokobiałkowe burgery roślinne do przygotowania w domu, bogate w błonnik kaszotta z prostym składem, mieszanki bezglutenowych mąk do usmażenia racuchów to rozwiązania, jakich teraz potrzebujemy. Pandemia sprawiła, że szybkie do przyrządzenia dania zmieniły swoją funkcję. Tłuste mrożonki, popularne zupki chińskie i inne gotowce z szeregiem konserwantów zaczynają być wypierane przez produkty ekologiczne i zdrowe. Dla wielu Polaków szybki posiłek to nie zachcianka, a konieczność wynikająca z nowych warunków życia” – tłumaczy Kamil Rabenda, CEO Soligrano.

Zawartość naszych talerzy i najnowsze badania przeprowadzone wśród Polaków dowodzą, że wyraźnie zaczynamy się odnajdywać w nowej rzeczywistości. Z analizy firmy Upfield wynika, że co czwarty ankietowany spożywa mniej mięsa niż przed pandemią, a 9,7% Polaków zadeklarowało ograniczenie nabiału w swojej diecie. 75% badanych przyznało również, że częściej sięga po świeże warzywa, a niemal 50% chętniej spożywa owoce. Co ciekawe, większość ankietowanych utożsamia zdrową dietę z redukcją produktów odzwierzęcych w swoich posiłkach. Pandemia koronawirusa skłania nas do refleksji zarówno nad naszą dietą, jak i ekologią. Coraz więcej osób wybiera żywność, nie tylko zdrowszą, ale też bardziej korzystną dla naszej planety. Chętniej kupujemy produkty pozyskane w sposób zrównoważony i częściej czytamy etykiety.

Choć odżywiamy się coraz lepiej, wciąż można zaobserwować tendencję przyrostu masy ciała. Wynika to z większej ilości czasu spędzonego w domu i ciągłej chęci podjadania. Szczególnie podczas kwarantanny i siedzącej pracy zdalnej, nasza aktywność fizyczna jest mniejsza, co w połączeniu z nadwyżką kalorii odbija się na naszej sylwetce. Warto pamiętać, że zdrowa żywność, choć nieprzetworzona i przygotowana samodzielnie, również może przysporzyć nam dodatkowych kilogramów, jeśli nie zachowamy w jedzeniu umiaru. Zrównoważona dieta i powrót do aktywności fizycznej to recepta zarówno na zgrabne ciało, jak i dobrą kondycję psychiczną. Powrót do sylwetki sprzed roku jest możliwy, a wiosenna aura mobilizuje do pracy nad swoim ciałem. Obserwując najnowsze tendencje wśród Polaków, jesteśmy na dobrej drodze ku pozytywnym zmianom.

- Reklama -Osteopatia Kraków

POLECAMY

lekarz medycyna technologia

Polski rynek ochrony zdrowia na fali wzrostu – EY prognozuje roczny wzrost o 11%...

0
Z analizy firmy EY wynika, że polski rynek świadczenia usług z zakresu opieki zdrowotnej będzie do 2028 roku rósł w tempie - 11 proc. rocznie. Rozwój stymuluje rosnące finansowanie publiczne i prywatne, które jest...
Exit mobile version