piątek, 2 grudnia, 2022
PRACA I KARIERABiurowe rytuały, których brakowało nam w minionym roku

Biurowe rytuały, których brakowało nam w minionym roku

-

tłumaczenia biuro tłumaczeń 123tlumacz.pl

Biurowe rytuały, których brakowało nam w minionym roku

Redefinicja modelu pracy pod wpływem pandemii z pracą zdalną i dominującą coraz częściej w ostatnim czasie pracą hybrydową sprawiła, że pracownikom zaczęło brakować codziennej atmosfery biura i zwyczajów w nim panujących. Jak pokazało badanie Dailyfruits „Biuro czy home office – jakie środowisko pracy preferują polscy pracownicy” zrealizowane w 2021 roku, co drugi respondent podkreślił wagę aspektu społecznego związanego z pracą w biurze. Jak na te potrzeby pracowników reagowali pracodawcy?

Najważniejszym czynnikiem, który skłania nas do przebywania w biurze są inni ludzie. Praca zdalna mimo wielu swoich zalet, ciesząca się dużą popularnością szczególnie wśród przedstawicieli młodszych pokoleń na rynku pracy, Millenialsów czy wkraczającego od kilku lat na rynek pokolenia Z, ma jednak także swoją ciemną stronę. Potwierdziły to zarówno liczne wypowiedzi psychologów prezentowane w 2021 roku, jak również badania, m.in. badanie Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”. Co drugi respondent tego badania doświadczył psychicznych skutków przedłużającej się pracy zdalnej, takich jak przygnębienie i frustracja – 21% odpowiedzi, samotność – 19% odpowiedzi oraz stres – 11% wskazań. Były to negatywne emocje wygenerowane w wyniku pracy na home office oraz skutki pułapek emocjonalnych, jak również żywieniowych, które wiele osób odczuło w postaci depresji czy wzrostu masy ciała.

Z perspektywy kilkunastu miesięcy okazało się, że biuro jako miejsce pracy mimo swoich wad związanych m.in. z uciążliwymi dojazdami, potrzebą wcześniejszego wstawania czy poczucia bezpośredniego kontrolowania przez szefa, pełni w naszym życiu jednak niezwykle ważną funkcję społeczną. Bezpośrednie kontakty ze współpracownikami, możliwość wymiany doświadczeń, codzienne rytuały związane ze spożywaniem posiłków i rozmowami „face to face” w biurowej kuchni zyskały na znaczeniu, gdy ich nam zabrakło przed ekranem laptopa na home office.

Przyjazna atmosfera okazała się głównym motywatorem w powrotach do pracy w biurze, jak wynikało z odpowiedzi 40% respondentów badania Dailyfruits. Rytuały, które ją głównie tworzą według zapytanych pracowników to: możliwość spotkań przy kawie i wspólne posiłki. Pracownicy zaczęli także doceniać pracę w biurze za dostęp do sprzętu i ergonomiczne miejsce oraz benefity biurowe, z których chętnie korzystali w ubiegłych latach, jak na przykład owoce oferowane przez pracodawcę.

Realizowane przez nas badania w 2021 roku związane z m.in. z obserwacją zwyczajów żywieniowych pracujących Polaków i nastawieniem do różnych modeli świadczenia pracy pokazały jak ważne było i jest wsparcie pracodawcy w zadbaniu o kondycję psychiczną i fizyczną pracowników. Wielu pracodawców reagując na potrzeby pracowników w tym obszarze i chcąc efektywnie integrować rozproszone zespoły poszukiwało rozwiązań, które pomogłyby im budować zarówno relacje między pracownikami oraz na linii pracownik – pracodawca. Część organizacji wykorzystała do tego na przykład rytuał przygotowywania i spożywania wspólnych posiłków organizując life cooking online czy firmowe śniadania. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Aspekty społeczne pracy w biurze i potrzeba integracji inspiracją do wdrażania nowych rozwiązań

Brak bezpośrednich kontaktów między pracownikami w przedłużającej się pracy zdalnej i powolne wdrażanie modelu pracy hybrydowej, jak również powroty do biur, utrudniały budowanie atmosfery i integrację zespołów. Z drugiej strony były inspiracją dla działów HR i menedżerów do wdrażania pomysłów na zdalny team building. Do gry wkroczyła także „zdrowa integracja zespołu”, w której wykorzystano m.in. popularność programów o gotowaniu i rosnące wśród Polaków zainteresowanie zdrowym żywieniem. Jedzenie zbliża ludzi, a wspólne przygotowywanie posiłków ułatwia współdziałanie i wspiera nieformalne relacje, co buduje pozytywną atmosferę w zespole.

Rozwiązania bazujące na zdrowej żywności i umożliwiające realizację działań integracyjnych wykorzystujące ideę gotowania online czy firmowych śniadań po przesłaniu do pracowników produktów na ich przygotowanie były odpowiedzią pracodawców na potrzeby pracowników w obszarze integracji i emocjonalnego wsparcia. Pojawiały się także w różnej formule spotkania dla pracowników ze specjalistami z zakresu dietetyki, psychologii czy aktywności ruchowej. Ostatni rok pokazał jak bardzo wzrosła świadomość pracodawców w obszarze zadbania o dobrostan pracowników. – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Zmiany w organizacji pracy wdrażane pod wpływem pandemii i jej postrzegania zarówno z perspektywy pracodawców i pracowników pokazały jak ważne są rytuały tworzone w miejscu pracy. W nowym roku będą pewnie one równie istotne, chociaż czekają na nas nowe, kolejne wyzwania na rynku pracy, który nieustannie ewoluuje pod wpływem zmian przepisów prawa pracy czy bieżących potrzeb pracowników.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

- Advertisment -

POLECAMY

Rentowność czy płynność – Black Friday w trudnych dla sprzedawców czasach

0
Wartość sprzedaży detalicznej artykułów drugorzędnej potrzeby w USA (artykuły trwałego użytku, odzież, rozrywka i rekreacja) osiągnęła najwyższą wartość w III kwartale 2022 roku, głównie dzięki wysokim cenom. W tym samym okresie sprzedawcy detaliczni...

W 2023 czekają nas dwucyfrowe spadki cen nieruchomości

0
Czy ceny nieruchomości spadną w najbliższej perspektywie? Czy spready, tj. różnice pomiędzy stopami kapitalizacji dla nieruchomości a rentownościami dziesięcioletnich obligacji skarbowych, powrócą do poziomów zbliżonych do historycznych średnich? Na te i inne pytania w...

Jak ocenić wartość dzieła sztuki? Poradnik inwestora

0
Skuteczna inwestycja w sztukę nie musi być dziełem przypadku, a wbrew pozorom może – a nawet powinien – być to zakup podyktowany logiką.  Co liczy się zatem zamiast tzw. dobrego smaku? Co – oprócz...