Eksperci: Ceny pszenicy mogą spaść do najniższych poziomów od 2016 r.

Cena pszenicy jest ponad dwukrotnie niższa niż przed dwoma laty. To wówczas była rekordowo droga, po wybuchu wojny w Ukrainie. Jednak nie ta wojna...

Ile kosztuje nas uprzemysłowienie rolnictwa? Zatruwamy się pestycydami!

Globalne zużycie pestycydów cały czas zwiększa się. W latach 1990–2017 wzrosło o ok. 80%. Dotyczy to także Polski, w której w ciągu ostatnich 20...

Protesty rolników: Temat zdominował media w Europie. Polska na 4. miejscu pod względem liczby publikacji

Temat protestów rolników zdominował w ostatnim czasie media europejskie. Od początku roku na portalach internetowych 15 krajów UE pojawiło się ponad 90 000 artykułów na...

Czekoladowy armagedon? Gwałtowny wzrost cen kakao

Statystyki pokazują, że słodkości, a w szczególności wyroby czekoladowe, są jednym z najpopularniejszych prezentów na Walentynki. Wygląda jednak na to, iż niedługo będziemy musieli...

Słodka branża w gorzkiej sytuacji: rosnące długi piekarni i cukierni

Gdy spojrzymy dziś na kolejki ciągnące się do najpopularniejszych cukierni, trudno będzie uwierzyć, że firmy produkujące i sprzedające pieczywo oraz wyroby cukiernicze, m.in. pączki,...

Od dziś obowiązują nowe przepisy dot. kontroli wwożonych produktów spożywczych do Wielkiej Brytanii

Pomimo Brexitu Wielka Brytania pozostaje, według danych GUS, drugim największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych. Rocznie na Wyspy trafia z Polski żywność o wartości ok....

Branża roślinna i eksperci krytykują projekt zakazu „mięsnego” nazewnictwa

Na początku grudnia „dwutygodniowe” Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło projekt zakazu „mięsnego” nazewnictwa dla roślinnych alternatyw. Po proteście ze strony branży roślinnej termin...

Rolnicy i rybacy mogą liczyć na dofinansowanie z KPO

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że od 3 stycznia 2024 r. dostępne będzie wsparcie finansowe z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)....

Zadłużeni rolnicy w potrzasku. Potrzebne są zmiany w prawie

Nie sprawdzają się mechanizmy pomocowe dla zadłużonych rolników. Przekonują o tym przedstawiciele branży, którzy oczekują pilnych zmian. Z kolei z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa...

Polacy chcą być zdrowsi i bardziej ekologiczni

Koniec roku tuż za rogiem, a Polacy po świątecznym przejedzeniu tradycyjnie spisują już noworoczne postanowienia. O tym, co sobie obiecują, wiemy z raportu „Glovo...

Spadające ceny żywności to dobra wiadomość dla polskich konsumentów

Ceny żywności spadły na świecie o 17%, co powinno sprzyjać zwalczaniu inflacji w wielu krajach. W Polsce ten efekt też już występuje, choć z...

Patriotyzm konsumencki ważny dla 75% Polaków. 37% z nas jest skłonnych zapłacić więcej za produkty spożywcze polskiego pochodzenia

Zdaniem niemal 60% Polaków polskie produkty spożywcze są lepszej jakości niż produkty z zagranicy. Dlatego dla 3 na 4 rodaków ważne jest, by produkt,...

Negatywne nastroje w branży maszyn i urządzeń rolniczych

Negatywne nastroje w branży maszyn i urządzeń rolniczych - w stosunku do badania przeprowadzonego pół roku wcześniej - jeszcze bardziej się pogłębiają. Do października...

Wyzwania i zagrożenia dla polskiego rolnictwa w obliczu zmian klimatycznych

Jakie są obecnie największe wyzwania i zagrożenia dla polskiego rolnictwa? W jaki sposób rolnicy radzą sobie z nimi oraz jak wpływają one na zmieniającą się...

Unilever udostępni branży lodowej swoje patenty, by zmniejszyć emisje dwutlenku węgla z zamrażarek

Unilever udzieli branży bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. Dostęp do nich pomoże innym producentom przeformułować składy lodów tak, by...

Młodzi chcą działać. Zrównoważone podejście do zdrowia i odżywiania

Ograniczanie konsumpcji i zrównoważony styl życia na co dzień – te działania chcą podejmować młodzi w odpowiedzi na wyzwania klimatyczne. To wnioski z...

W 2024 r. podatek rolny wzrośnie aż o 21 proc. Zdrożeje nie tylko żywność

Podatek rolny w 2024 roku wzrośnie o 21 proc. – wynika z komunikatu prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. Będzie to największa podwyżka spośród wszystkich danin...

Sok pomarańczowy na najwyższych poziomach cenowych

BOOM: Rynki towarowe w ubiegłym roku notowały spadki. Jednak niektóre towary odnotowały wyjątkowo dobre wyniki, od kakao (+60 proc.) po cukier (+45 proc.) i...

Europejski Zielony Ład w rolnictwie

Większość polskich rolników – ale także rolników w wielu innych krajach Unii Europejskiej, jak Holandia, Francja – traktuje propozycje wynikające z Europejskiego Zielonego Ładu...

Rynek żywności eko wart ponad 125 miliardów euro i będzie rósł

Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Francja – te trzy kraje to największe rynki żywności ekologicznej. Cały światowy segment eko żywności wart jest ponad 125 miliardów...

Rynek cateringu dietetycznego rośnie jak na drożdżach – w tym roku przebije wartość 3 mld zł

Z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie Nice To Fit You wynika, że już 12 proc. Polaków korzysta lub korzystało w przeszłości z cateringu...

Unia Europejska to dla rolników więcej korzyści niż strat

Wejście Polski do Unii Europejskiej – w tym dla polskiego rolnictwa – to dziejowa i historyczna szansa. Dostaliśmy się w krąg kultury cywilizacji zachodniej,...

Kupując zdrową żywność, konsumenci stawiają na jakość. Dalej jest cena i skład produktu

Polacy zainteresowani nabywaniem zdrowej żywności zwykle na pierwszym miejscu stawiają na jej jakość – 36%. Niemniej cena jest też ważnym czynnikiem decyzyjnym w trakcie...

Czy grozi nam spadek podaży ryb?

W powszechnej opinii są one przedstawiane jako tożsame, tymczasem ich działalność i wpływ na środowisko różnią się znacząco, a w wielu przypadkach jedynym co...

Sadownicy w tarapatach: rosnące koszty i znikające rynki zbytu

Polscy sadownicy w ostatnich czasie mają do czynienia z dwoma niekorzystnymi zjawiskami. Po pierwsze zamknięta jest większość tradycyjnych rynków zbytu – w krajach Europy...

Rada Towarzystwa Ekonomistów Polskich: zakaz importu zbóż z Ukrainy jest błędem

Ustanowienie przez Polskę jednostronnego zakazu zbóż z Ukrainy jest sprzeczne z prawem unijnym, a także nieuzasadnione ekonomicznie i groźne dla przyszłej współpracy ekonomicznej Polski...

Rolnictwo regeneracyjne jest dochodowe. Ale krótkoterminowe ryzyko trzeba łagodzić zachętami

Przechodząc z rolnictwa konwencjonalnego na regeneracyjne, rolnicy mogą spodziewać się 15-25% zwrotu z inwestycji. Okres przejściowy może zająć od trzech do pięciu lat, jak...

Dieta roślinna – zdrowy wybór dla wszystkich

– Zwiększony poziom cholesterolu jest najczęstszą przyczyną zgonów na świecie – i to we wszystkich częściach globu – tłumaczy Ruth Frikke-Schmidt, profesorka na Uniwersytecie Kopenhaskim i ordynatorka...

Pszczelarze w kryzysie. Ceny miodu zbyt niskie

W handlu detalicznym ceny miodu utrzymują się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego, ale stawki oferowane pszczelarzom w hurcie są bardzo niskie i – w zależności od gatunku miodu...

Lody podrożały o 25% w ciągu roku, ale producenci ledwo radzą sobie z rosnącymi kosztami

Lody są drogie jak nigdy dotąd, ale producenci zyskują na tym w małym stopniu. Ich problemy z regulowaniem bieżących zobowiązań pogłębiają się. Tylko w...

Ceny kawy spadają, ale mają niewielki wpływ na ceny w kawiarniach i sklepach

Kawa potaniała o 60% od swych niedawnych szczytów. W ciągu roku jest to spadek ceny o 30%. Ceny kawy utrzymywały się na wysokich poziomach w...

Zerwanie umowy zbożowej grozi światowym kryzysem żywnościowym

Zerwanie przez Rosję umowy zbożowej mocno uderza w Ukrainę, w której obecnie trwają żniwa. Ponownie zamykając czarnomorskie porty, Rosjanie starają się w tym strategicznym okresie uniemożliwić eksport ok....

Rynek żywności eko rośnie, ale do wyznaczonych celów daleka droga

Ekologiczne trendy już na dobre zagościły zarówno na naszych stołach jak i na polach uprawnych. Od kilku lat mamy do czynienia z systematycznym wzrostem...

Jakość kluczem do umocnienia pozycji polskiego sektora jabłek

Nowe sposoby sprzedaży, promocji i dystrybucji polskich jabłek oraz szanse dla eksportu omawiali eksperci branży sadowniczej podczas międzynarodowej konferencji Perspektywa Jabłkowa 2030, zorganizowanej przez...

Wymieranie owadów jest obserwowane również w lasach. Przyczyną mogą być zmiany klimatyczne i intensywna gospodarka leśna

Liczebność ponad 60 proc. występujących w lasach gatunków owadów spada – wynika z badań prowadzonych od 2008 roku przez niemieckich naukowców. Skala tego zjawiska zależy od rodzaju...

Zatrudnienie w rolnictwie sukcesywnie spada. Zbyt wolno przybywa jednak nierolniczych miejsc pracy na wsi

Jak wskazuje GUS, liczba rolników stopniowo maleje – zatrudnienie w rolnictwie dziś deklaruje już tylko 8,4 proc. ogółu pracujących. Jednocześnie zbyt wolno przybywa nierolniczych miejsc...

Rosną długi producentów zboża

W odpowiedzi na protesty rolników 15 kwietnia władze Polski, a za nimi kilku innych krajów wprowadziły zakaz tranzytu płodów rolnych Ukrainy. 21 kwietnia tranzyt...

Odprawa zboża wymaga określonych procedur. W jaki sposób odbywa się import i tranzyt ukraińskiego zboża w Polsce?

Trwa kryzys związany z ukraińskim zbożem, które w ostatnich miesiącach trafiało na polski rynek. Na mocy ostatniego rozporządzenia ministra rozwoju i technologii zakazano importu...

Produkcja i dystrybucja słodyczy – jakie perspektywy branży?

Polska jest jednym z głównych unijnych eksporterów słodyczy. Odgrywa również ważną rolę na rynku światowym. W 2022 roku przedsiębiorstwa z krajowej branży musiały mierzyć...

PIGMiUR: dalszy spadek sprzedaży nowych maszyn rolniczych

1011 szt. – tyle nowych rolniczych ciągników zarejestrowali ich użytkownicy w marcu 2023 roku. To najmniej w porównaniu do dwóch poprzednich lat. W ciągu...

Branża spożywcza przygotowana do konkurowania z firmami zagranicznymi

Łącznie aż 42 proc. firm spożywczych z sektora przemysłowego uważa, że z perspektywy posiadanego parku maszyn i urządzeń branża jest równie dobrze lub nawet...

Nowa granica ryzyka w sektorze finansowym: utrata bioróżnorodności

Bioróżnorodność ma znaczenie dla sektora finansowego. W przypadku inwestowania w działalność powodującą negatywne skutki dla różnorodności biologicznej lub w wysokim stopniu uzależnioną od...

Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru

Izraelski technolog żywności opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. W czasie prac nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić...

ZPP negatywnie ocenia projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (UD 433)

2 stycznia 2023 r. na stronie RCL opublikowano projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (UD 433). Projekt ustawy wprowadza...

Kryzys napędza AgTech i na nowo kształtuje strategie inwestorów

Z roku na rok rośnie skala i znaczenie inwestycji w startupy, które stawiają na zrównoważony rozwój oraz bezpieczeństwo żywnościowe. W minionym roku – za sprawą...

KUPS: Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom – będziemy płacić za cukier z owoców

Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów...

Z owadami zmieniają świat biotechnologii

Czy owady mogą zmienić świat? Bez wątpienia mogą z ich pomocą zrobić to polscy przedsiębiorcy, którzy stworzyli unikalny bioreaktor i produkują białko owadzie. Te...

Które nacje wydają najwięcej na bożonarodzeniowy obiad? Polski barszcz oraz pierogi z grzybami i kapustą jednym z najtańszych w Europie

Polski barszcz z pierogami na dole listy badanych rynków Narody, które na Wigilię jedzą indyka ponoszą najwyższe koszty, a hiszpański posiłek jest drugim...

Branża paszowa i mięsna. Przedsiębiorstwa w obliczu dynamicznych zmian otoczenia gospodarczego – raport Banku Pekao S.A.

Pierwsze półroczne 2022 roku, to czas dynamicznych zmian w gospodarce, które nie ominęły sektorów produkcji pasz przemysłowych i mięsa. Wzrosty cen surowców rolnych i...

20 mln euro na rozwój produkcji „następców mięsa” w Europie

W Heura zainwestowali: gwiazda NBA Ricky Rubio, piłkarze klubu FC Barcelona Sergio Busquets i Sergi Roberto, a także popularny hiszpański komik i prezenter...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Osteopatia Kraków
- Reklama -