ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWOKomisja Europejska poszerza możliwości zastosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica

Komisja Europejska poszerza możliwości zastosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica

Komisja Europejska, na wniosek onesano, uregulowała kwestie rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności (ang. Novel Food). Do tej pory szczep drożdży kwalifikowany był wyłącznie w produkcji spożywczej w kategoriach  środków zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, przeznaczonych dla osób dorosłych oraz suplementów diety. Korzystna dla onesano decyzja daje spółce nowe możliwości w zakresie rozwoju biznesu.

Rozszerzenie zastosowania dotyczy stosowania Yarrowia lipolytica jako składnika żywności w takich kategoriach, jak przetwory mleczne bez środków i ze środkami aromatyzującymi, kakaowe i czekoladowe wyroby cukiernicze, ziarno i śniadaniowe przetwory zbożowe, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, zioła i przyprawy, przyprawy kulinarne i dodatki do potraw, drożdże i produkty z drożdży, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi.

Unikalne właściwości biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, których pozytywny wpływ na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu został potwierdzony badaniami, były dla nas inspiracją do stworzenia linii nowoczesnych suplementów diety PostVital. Dopuszczenie drożdży do obrotu w kategorii spożywczej otwiera przed nami drzwi do nowych segmentów sprzedaży, zarówno w obrocie samym surowcem, jak i produktami własnymi. Dzięki decyzji Komisji Europejskiej, będziemy mogli między innymi tworzyć indeksy klasyfikowane jako żywność fortyfikowaną, czyli wzbogacaną. Rozszerzenie naszej działalności to również nowe wyzwania, możliwości oraz kierunki rozwoju. Konsekwentnie budujemy pozycję rynkowego lidera w kategorii produkcji naturalnych suplementów diety – mówi Dominika Kowalczyk, prezeska onesano.

Postbiotyczne drożdże Yarrowia lipolytica należą do innowacyjnych produktów żywnościowych. Powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji mikrobiologicznej oraz są w pełni wegańskie. Mogą być stosowane w żywności wzbogacanej. Testy wykazały, że ich masa doskonale sprawdza się w łączeniu, produkcji, pakowaniu i przechowywaniu produktów takich, jak jogurty, chrupki kukurydziane, pieczywo, przyprawy oraz różnego rodzaju smarowidła do pieczywa. – Opracowana przez nas i zabezpieczona patentowo technologia specjalnej, mikrobiologicznej fermentacji, pozwoliła uzyskać formułę postbiotyczną wzbogaconą o  minerały, między innymi o selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży Yarrowia lipolytica. Dzięki temu jest on organiczną, czyli najbardziej skuteczną formą tego pierwiastka wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynku – dodaje Dominika Kowalczyk.

Współpraca naukowa onesano i Uniwersytetu Łódzkiego, prowadzona w ramach projektu badawczego Science Hub, potwierdziła korzystny wpływ szczepu drożdży Yarrowia lipolytica na układ odpornościowy. Szczep ten jest bazą dla wszystkich formuł linii postbiotycznych suplementów diety PostVital, którego marka jest producentem.

- Reklama -Osteopatia Kraków

POLECAMY

lekarz medycyna technologia

Polski rynek ochrony zdrowia na fali wzrostu – EY prognozuje roczny wzrost o 11%...

0
Z analizy firmy EY wynika, że polski rynek świadczenia usług z zakresu opieki zdrowotnej będzie do 2028 roku rósł w tempie - 11 proc. rocznie. Rozwój stymuluje rosnące finansowanie publiczne i prywatne, które jest...
Exit mobile version