Kiedy nadchodzi czas planowania posiłku, wielu z nas, w krajach rozwiniętych, ma możliwość ogromnego wyboru. W dużej mierze dzięki handlowi mamy dostęp do świeżych produktów przez cały rok, niezależnie od tego, gdzie mieszkamy. W czasie, gdy większość ludzi w krajach o rozwiniętej gospodarce nie zastanawia się dwa razy nad ilością pożywienia, wielu w innych krajach nie ma tyle szczęścia. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że 733 miliony ludzi na świecie cierpi z powodu chronicznego głodu. W wyniku zakłóceń w łańcuchach dostaw spowodowanych pandemią COVID-19 i wojny Rosji z Ukrainą, zwraca się coraz większą uwagę na znaczenie lokalnej produkcji i kontroli żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Rolnicy odgrywają bowiem kluczową rolę w utrzymaniu globalnych dostaw żywności, zapewniając, że świeże i pożywne produkty docierają zarówno na rynki lokalne, jak i międzynarodowe.
Niedawne niszczycielskie powodzie w Polsce i ich wpływ na sytuację rolników pokazują znaczenie kluczowej kwestii, jaką jest globalne bezpieczeństwo żywnościowe, a także ogromna rolę, jaką rolnicy odgrywają w utrzymaniu naszych systemów żywnościowych. Aby wyhodować smaczną i bogatą w wartości odżywcze żywności, którą wszyscy jemy, rolnicy muszą sprostać również wyzwaniom gospodarczym, regulacyjnym, rolniczym i handlowym. Najlepszym sposobem na ich pokonanie są innowacyjne, naukowo uzasadnione rozwiązania, które oferują zupełnie nowe spojrzenie na to, co jest możliwe w hodowli. Produkty biologiczne pomagają wytyczyć tę ścieżkę, zwiększając wydajność, czyniąc uprawy bardziej odpornymi i chroniąc ich potencjał, jednocześnie wspierając zrównoważony rozwój środowiskowy i gospodarczy.
Większość produktów biologicznych składa się ze składników, które już istnieją w naturze. Niektóre z nich to żywe organizmy, takie jak pożyteczne bakterie. Inne, takie jak enzymy, także są pochodzenia naturalnego. Wiele produktów biologicznych wspiera procesy, których rośliny dokonują naturalnie. Mogą one pomóc zwiększyć wydajność, budować odporność w obliczu stresu abiotycznego (nieożywionego), takiego jak niekorzystna pogoda, a w niektórych przypadkach chronić potencjał rośliny przed szkodnikami. Środki biologiczne na ogół nie pozostają w środowisku i zazwyczaj powodują niski poziom pozostałości lub ich całkowity brak. Mogą być stosowane samodzielnie, ale badania i doświadczenie hodowlane pokazują, że są szczególnie skuteczne, gdy stosowane są jako uzupełnienie konwencjonalnych środków ochrony roślin.
Obecnie nauka o produktach biologicznych jest znacznie bardziej rozwinięta niż wtedy, gdy produkty te, wytwarzane z naturalnie występujących składników, pojawiły się na rynku około 30 lat temu. Dzięki współczesnemu postępowi naukowemu w dziedzinach takich jak: nauka decyzyjna, bioinformatyka, genomika i biologia molekularna, mamy głębszą wiedzę na temat sposobu ich działania, i tego jak uzyskać najlepszą wydajność użycia produktów biologicznych i przewidywać ich wydajność. Corteva Agriscience, działająca na rynku globalnym i zajmując się nauką i technologią rolniczą, umocniła swoją pozycję światowego lidera w dziedzinie produktów biologicznych dzięki zakupowi firm Symborg i Stoller. Pokazuje to zaangażowanie Cortevy w dostarczanie rolnikom nowych narzędzi do zrównoważonych i zintegrowanych praktyk rolniczych. Firma koncentruje się na wprowadzaniu kolejnych innowacyjnych produktów, które przyniosą korzyści rolnikom na całym świecie, w tym w Polsce. Zainwestowała ponad 1,3 mld USD w badania i rozwój w 2023 r. i jest zaangażowana we wprowadzanie nowych rozwiązań w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych.
Corteva wprowadziła już innowacje dla rolników z Europy Środkowej i Wschodniej, w tym produkt optymalizujący wydajność składników odżywczych, który wychwytuje azot z powietrza i przekształca go w amon, znany jako BlueN™ lub UtrishaN™. M. symbioticum SB23, aktywny składnik tego produktu, jest wysoce skuteczny w dostarczaniu azotu uprawom, które normalnie zużywają jego duże ilości w procesach wzrastania. Rolnicy mogą wykorzystać produkt do zwiększenia ogólnej efektywności wykorzystania azotu, uwzględniając różne jego źródła, jako składnika odżywczego dla roślin. Produkt, dostępny dla polskich rolników, jest ważnym narzędziem do zwiększania plonów podstawowych upraw, w tym buraków cukrowych i ziemniaków. Ponieważ warunki glebowe na polach stają się coraz większym wyzwaniem, jest opłacalnym i zrównoważonym narzędziem zwiększającym plony, sprzyjającym zachowaniu konkurencyjności produkcji polskich rolników.
Produkty biologiczne stanowią nową granicę w rolnictwie i wymagają nowego sposobu myślenia. Łącząc biologiczne i konwencjonalne środki ochrony roślin, rolnicy mają dzięki nim do dyspozycji więcej możliwości, co pozwala zwiększyć produktywność, wyróżnić się na rynku i zapewnić żywność dla rosnącej globalnej populacji.
Andre Negreiros, Lider Działu Handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej i Wschodniej