ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWORynek żywności eko wart ponad 125 miliardów euro i będzie rósł

Rynek żywności eko wart ponad 125 miliardów euro i będzie rósł

Rynek żywności eko wart ponad 125 miliardów euro i będzie rósł

Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Francja – te trzy kraje to największe rynki żywności ekologicznej. Cały światowy segment eko żywności wart jest ponad 125 miliardów euro. Do rozwoju trendów ekologicznych przyczynia się między innymi prawodawstwo unijne, które zakłada, że w 2030 roku 25 % wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. Efekty zaczynają być powoli widoczne. Jak wynika z raportu The World Of Organic Agriculture 2023 zauważalny jest dynamiczny wzrost rynków ekologicznych.

„Rynek żywności ekologicznej dynamicznie się rozwija, jest to wyraźnie widoczne w statystykach. Powierzchnia światowych ekologicznych użytków rolnych cały czas rośnie i obecnie wynosi 76,4 mln hektarów ekologicznych użytków rolnych, w tym także obszary w trakcie konwersji. Perspektywy rozwoju rynku żywności eko są bardzo dobre. Trendy idą w parze z założeniami Unii Europejskiej. Już teraz w UE są kraje, których obszar upraw ekologicznych jest na wysokim poziomie. Austria 26,5 %, czy Estonia 23 %” – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

Zwiększające się obszary zajmowane przez uprawy ekologiczne sprawiają, że produkty eko są coraz szerzej dostępne, a co za tym idzie bardziej powszechne. Globalna sprzedaż żywności eko w 2021 roku osiągnęła niemal 125 miliardów euro. Największym rynkiem były Stany Zjednoczone, wartość tego rynku to niemal 49 miliarda dolarów. – „Potencjał tego rynku jest ogromy i w kolejnych latach będziemy zapewne obserwować dalsze umocnienie trendów i jeszcze większe zainteresowanie produktami ekologicznymi w Stanach Zjednoczonych” – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

Jeśli chodzi o średnie wydatki na żywność ekologiczną prym wiodą kraje europejskie, z grupy wysoko rozwiniętych. Na pierwszym miejscy znalazła się Szwajcaria, której mieszkańcy wydają średnio 425 euro na tego rodzaju produkty, na kolejnych miejscach są Duńczycy – 384 euro i mieszkańcy Luksemburga – 313 euro. W grupie pięciu pierwszych krajów z najwyższymi wydatkami na żywność ekologiczną znalazła się jeszcze Austria i Szwecja. Ta sama grupa krajów ma najwyższy udział żywności organicznej w całym rynku spożywczym.

„Z analizy danych dotyczących wydatków i udziału żywności eko w całym rynku widzimy, że kraje wysoko rozwinięte, z wysoką świadomością ekologiczną są w czołówce. Jesteśmy przekonani, że w kolejnych latach wyższy poziom wydatków na bio żywność osiągną także kraje rozwijające się, w tym Polska, w której wydatki na bio żywność to obecnie około 9 EUR rocznie. Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku” – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

- Reklama -Osteopatia Kraków

POLECAMY

lekarz medycyna technologia

Polski rynek ochrony zdrowia na fali wzrostu – EY prognozuje roczny wzrost o 11%...

0
Z analizy firmy EY wynika, że polski rynek świadczenia usług z zakresu opieki zdrowotnej będzie do 2028 roku rósł w tempie - 11 proc. rocznie. Rozwój stymuluje rosnące finansowanie publiczne i prywatne, które jest...