TECHNOLOGIAPrzyszłość branży spożywczej leży w cyfryzacji

Przyszłość branży spożywczej leży w cyfryzacji

Przyszłość branży spożywczej leży w cyfryzacji

Transformacja cyfrowa w laboratoriach działających przy zakładach przetwórczych nabiera tempa. Pandemia COVID-19 znacząco przysłużyła się temu trendowi, szczególnie w branży spożywczej, która nie może pozwolić sobie na zamrożenie produkcji. Zmiany obejmujące sposób pracy, w tym rosnące oczekiwania wykfalifikowanych pracowników dotyczące pracy zdalnej, to nowe wyzwania dla managerów zarządzających przyzakładowymi laboratoriami, w których bada się jakość produkcji. Coraz powszechniej stosowane technologicznie zaawansowane systemy klasy LIMS – Laboratory Information Management System, pozwalają tak zoptymalizować proces badawczy, by część pracy laborantów mogła być wykonywana z domu.

Nie wszystkie zadania mogą być wykonane poza laboratorium, a jeżeli przyzakładowa jednostka badawcza nie dysponuje systemem klasy LIMS, to zdalna praca jest możliwa tylko w bardzo ograniczonym zakresie. Laboratoria, które zdecydowały się na cyfrową transformację, właśnie podczas pandemii zaczęły intensywnie korzystać z jej dobrodziejstw. – Wszystkie dane mogą być zdigitalizowane w systemie LIMS, dzięki czemu pracownicy mogą przeprowadzać analizę wyników badań, kalkulacje czy przygotowywać raporty również z domu – wystarczy podłączenie do Internetu – mówi Paweł Gawkowski z Solution4Labs – firmy wdrażającej rozwiązania laboratoryjne klasy LIMS na całym świecie.

Nowoczesne laboratorium wyposażone w oprogramowanie laboratoryjne pozwala na lepszą kontrolę nad jakością i bezpieczeństwem produktu oraz łatwą standaryzację do wymogów danego systemu kontroli. Rozwiązanie można zintegrować z innymi systemami, np. ERP (Enterprise Resource Planning), co bezpośrednio wpływa na oszczędności wynikające z usprawnienia procesu badawczego i zmniejszenie ilości błędów. O tym, jakie korzyści wynikają z wprowadzenia cyfrowych rozwiązań do laboratorium mówią przedstawiciele koncernów spożywczych.  – LIMS jest niezwykle łatwy w użyciu i nie musieliśmy poświęcać czasu na szkolenie naszych laborantów. Ponadto system umożliwia laborantom na automatyczne wprowadzanie wszystkich danych związanych z testami, oszczędzając w ten sposób czas i zapewniając szybkie pozyskanie wyników. Wdrożenie LIMS zwiększyło produktywność laboratorium, a czas realizacji badania poszczególnych próbek został przyspieszony, zapewniając jednocześnie optymalną jakość produktu – Henrik Behrndt, Lead Systems Consultant, Global Production Quality w Chr. Hansen.

Mimo tego, że jeszcze funkcjonują jednostki pracujące analogowo, w niedługim czasie nie będą one w stanie sprostać rosnącym oczekiwaniom stawianym im przez managerów działów kontroli jakości, szefów działów badawczo-rozwojowych, a ostatecznie też coraz bardziej wymagających klientów i pracowników. Cyfryzacja laboratoriów działających przy przetwórni zapewnia firmie pełną kontrolę nad procesem badawczym, oszczędności i umożliwia sprostanie coraz to nowym wymogom, dotyczącym wiedzy na temat pochodzenia i drogi, jaką przeszedł produkt. Cyfrowa transformacja stała się w obecnych czasach koniecznością i warunkiem do osiągnięcia sukcesu na rynku.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

- Reklama -Osteopatia Kraków

POLECAMY

lekarz medycyna technologia

Polski rynek ochrony zdrowia na fali wzrostu – EY prognozuje roczny wzrost o 11%...

0
Z analizy firmy EY wynika, że polski rynek świadczenia usług z zakresu opieki zdrowotnej będzie do 2028 roku rósł w tempie - 11 proc. rocznie. Rozwój stymuluje rosnące finansowanie publiczne i prywatne, które jest...