środa, 22 marca, 2023
PRACA I KARIERAInflacja zwiększa znaczenie benefitów pracowniczych

Inflacja zwiększa znaczenie benefitów pracowniczych

-

tłumaczenia biuro tłumaczeń 123tlumacz.pl

Inflacja zwiększa znaczenie benefitów pracowniczych

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2022 r. wzrosły o 17,2 proc. w porównaniu do poprzedniego roku, a w odniesieniu do poprzedniego miesiąca jest to wzrost o 1,6 proc. Łącznie 75% ankietowanych deklaruje, że obecnie zakup żywności jest dużym obciążeniem dla ich gospodarstwa domowego, w tym 40% wskazuje, że jest to zdecydowanie duże obciążenie. Zdaniem 86% zapytanych ceny żywności w Polsce wzrosną w najbliższym czasie. Galopująca inflacja zmusza do szukania rozwiązań systemowych, aby przedsiębiorcy mogli wspierać swoich pracowników. W związku z działaniami Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej umożliwiło poszerzenie pakietu benefitów pracowniczych o istotny element. Nowe rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 22.02.2022 r. podwyższyło wartość dobrowolnych świadczeń żywnościowych, jakie pracodawca może zapewnić pracownikowi bez obciążenia składkami na ZUS, ze 190 zł do 300 zł. To wzrost o 58% i pierwsze takie rozporządzenie od 18 lat.

– Staraniem Federacji Przedsiębiorców Polskich udało się namówić Ministerstwo Rodziny do zwiększenia benefitów pracowniczych w sposób znaczący po 18 latach zamrożenia – powiedział serwisowi eNewsroom Marek Kowalski, Przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP). – Według badań IBRiS przeprowadzonych na zlecenie Federacji Przedsiębiorców Polskich aż 55% Polaków uważa, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków w postaci karty obiadowej od swojego pracodawcy. Więcej niż 80% badanych dobrze oceniłoby pracodawcę, który oferowałby dofinansowanie lub finansowanie posiłków w czasie pracy. Mamy nadzieję, że to jest pierwszy krok w dobrym kierunku – zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy dość spory kryzys związany z inflacją i jest to dobre rozwiązanie dla przedsiębiorców, którzy mogą wspierać swoich pracowników. Karty obiadowe dla pracowników powinny być jednym z ważniejszych i najbardziej popularnych benefitów pracowniczych, jakie stosują pracodawcy. Nie tylko dlatego, że prawnie są do odpowiedniego poziomu zwolnione z ZUS bez względu na sposób finansowania. Dobrowolne zapewnienie pracownikom możliwości zakupu właściwych produktów przez pracodawcę za pośrednictwem kart obiadowych wpływa pozytywnie na ich zdrowie, regularne posiłki w pracy, a skarbowi państwa przynosi dodatkowe wpływy. Ponadto wpływa na poprawę kondycji krajowego sektora rolnictwa i gastronomii – co jest szczególnie istotne w okresie recesji i spowolnienia gospodarczego – tłumaczy Kowalski.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

- Advertisment -

POLECAMY

Gospodarka Rosji po roku od rozpoczęcia wojny – analiza

0
Pomimo zachodnich sankcji rosyjska gospodarka radziła sobie znacznie lepiej niż oczekiwano: realny PKB skurczył się w ubiegłym roku o zaledwie -2,1%. Perspektywy są jednak trudne. Allianz Trade spodziewa się dalszego spadku o -1%...

Powiew optymizmu dla światowego handlu – ponowne otwarcie Chin

0
Chiny – ponowne otwarcie przebiega pomyślnie, ale to jeszcze nie pora na nadmierną ekscytację. Mobilność w miastach wzrosła, lecz inne wskaźniki sugerują, że nadal nie wszystko wróciło do normy. W centrum uwagi – Powiew...

Czego możemy się spodziewać w światowej gospodarce

0
Początek roku 2023 przyniósł dobre wieści z frontu makroekonomicznego. Europa uniknęła zapowiadanej od dawna recesji, a wzrost wydajności i spowolnienie gospodarcze doprowadziły do gwałtownego spadku cen energii. To z kolei przyczyniło się do pożądanego...