10 lutego br. Elżbieta Kantowicz objęła stanowisko prezesa zarządu Spółki Impel Catering, działającej w obszarze żywienia zbiorowego w placówkach medycznych. Nowa Prezes będzie łączyć obowiązki z dotychczas pełnioną funkcją dyrektora handlowego Impel Catering.
Elżbieta Kantowicz jest związana z rynkiem HoReCa od 16 lat. Swoje doświadczenie budowała w dziale sprzedaży Impel Catering współpracując z klientami z wielu branż. Specjalizuje się przede wszystkim w obszarze współpracy ze szpitalami, a w szczególności outsourcingu usług żywienia pacjentów. Pełniła między innymi funkcję dyrektora ds. sprzedaży, a ostatnio dyrektora handlowego Grupy Produktowej Catering, w skład której wchodzą spółki zależne od Impel. Będzie łączyć obowiązki prezesa zarządu spółki Impel Catering z ostatnio zajmowanym stanowiskiem.
Doświadczenie i wiedza w zakresie prawa zamówień publicznych oraz w obszarze żywienia zbiorowego, które Elżbieta Kantowicz zdobyła w wieloletniej współpracy z placówkami medycznymi, zaowocowały tym, że została jedną ze współtwórczyń innowacyjnego systemu IMFOOD, stanowiącego odpowiedź na wciąż niezadawalającą jakość żywienia w polskich szpitalach. Impel Catering opracował ten nowy standard żywienia we współpracy z kadrą naukową Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w oparciu o zalecenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH. Dzięki nowatorskiemu spojrzeniu na usługę żywienia i założeniu, że najwyższym priorytetem jest zdrowie pacjenta, posiłki IMFOOD wspierają chorych w procesie terapeutycznym.
– Nominacja na stanowisko prezesa zarządu jest dla mnie ogromnym wyróżnieniem. Funkcjonuję od lat w strukturach spółki Impel Catering i jestem dumna z naszych osiągnięć. Firma działa w bardzo trudnych warunkach nieuregulowanego rynku żywienia zbiorowego w szpitalach, a mimo to stworzyliśmy rozwiązanie nie tylko zapewniające wysoki standard żywienia, ale także mogące przynieść szpitalowi szereg oszczędności i usprawnień administracyjnych. W nadchodzącym okresie wśród moich priorytetów znajdzie się z pewnością budowanie rynku dla systemu IMFOOD oraz wspieranie działań zmierzających do pozytywnych zmian w żywieniu pacjentów w Polsce – powiedziała Elżbieta Kantowicz.
Poza strukturami spółki Impel Catering Elżbieta Kantowicz pełni funkcję prezesa Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Federacji Przedsiębiorców Polskich, reprezentując kluczowe interesy gospodarcze i społeczne lokalnych pracodawców i pracowników. Jest także wiceprzewodniczącą Kujawsko-Pomorskiej Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, gdzie aktywnie uczestniczy w opiniowaniu projektów strategii rozwoju województwa oraz tworzeniu rekomendacji rozwiązań i propozycji zmian legislacyjnych.
Z wykształcenia dziennikarka, politolog, absolwentka podyplomowego studium stosunków międzynarodowych i dyplomacji, trener biznesu z zamiłowaniem do psychologii i rozwoju osobistego. Prywatnie mama dwóch córek.