KATEGORIA
ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWO
- ADMINISTRACJA
- BEZPIECZEŃSTWO
- BIZNES
- BLOCKCHAIN
- EDUKACJA
- EKOLOGIA
- EKSPORT
- EMERYTURY
- ENERGETYKA
- FINANSE
- FIRMY
- GIEŁDA I INWESTYCJE
- GOSPODARKA
- GPW
- INFRASTRUKTURA
- INNOWACJE
- INWESTYCJE
- LUDZIE
- MARKETING
- MEDIA
- MEDYCYNA I FARMACJA
- MOTORYZACJA
- NIERUCHOMOŚCI
- ORGANIZACJE POZARZĄDOWE
- OUTSOURCING
- OZE
- PODATKI
- POLITYKA
- PRACA I KARIERA
- PRAWO
- PRZEMYSŁ
- RAPORTY I ANALIZY
- REGIONALNE
- ROPA
- SPORT
- START-UPY
- Styl Życia
- SZKOLENIA I KONFERENCJE
- TECHNOLOGIA
- TRANSPORT I LOGISTYKA
- TRENDY 2019
- TRENDY 2020
- TURYSTYKA I HOTELARSTWO
- UBEZPIECZENIA
- UNIA EUROPEJSKA
- WALUTY
- WIDEO
- WIDEO
- ZARZĄDZANIE
- ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWO
PIGMiUR: dalszy spadek sprzedaży nowych maszyn rolniczych
Redakcja -
1011 szt. – tyle nowych rolniczych ciągników zarejestrowali ich użytkownicy w marcu 2023 roku. To najmniej w porównaniu do dwóch poprzednich lat. W ciągu...
Branża spożywcza przygotowana do konkurowania z firmami zagranicznymi
Redakcja -
Łącznie aż 42 proc. firm spożywczych z sektora przemysłowego uważa, że z perspektywy posiadanego parku maszyn i urządzeń branża jest równie dobrze lub nawet...
Nowa granica ryzyka w sektorze finansowym: utrata bioróżnorodności
Redakcja -
Bioróżnorodność ma znaczenie dla sektora finansowego. W przypadku inwestowania w działalność powodującą negatywne skutki dla różnorodności biologicznej lub w wysokim stopniu uzależnioną od...
Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
Redakcja -
Izraelski technolog żywności opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. W czasie prac nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić...
ZPP negatywnie ocenia projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (UD 433)
Redakcja -
2 stycznia 2023 r. na stronie RCL opublikowano projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (UD 433).
Projekt ustawy wprowadza...
Kryzys napędza AgTech i na nowo kształtuje strategie inwestorów
Redakcja -
Z roku na rok rośnie skala i znaczenie inwestycji w startupy, które stawiają na zrównoważony rozwój oraz bezpieczeństwo żywnościowe.
W minionym roku – za sprawą...
KUPS: Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom – będziemy płacić za cukier z owoców
Redakcja -
Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów...
Z owadami zmieniają świat biotechnologii
Redakcja -
Czy owady mogą zmienić świat? Bez wątpienia mogą z ich pomocą zrobić to polscy przedsiębiorcy, którzy stworzyli unikalny bioreaktor i produkują białko owadzie. Te...
Które nacje wydają najwięcej na bożonarodzeniowy obiad? Polski barszcz oraz pierogi z grzybami i kapustą jednym z najtańszych w Europie
Redakcja -
Polski barszcz z pierogami na dole listy badanych rynków
Narody, które na Wigilię jedzą indyka ponoszą najwyższe koszty, a hiszpański posiłek jest drugim...
Branża paszowa i mięsna. Przedsiębiorstwa w obliczu dynamicznych zmian otoczenia gospodarczego – raport Banku Pekao S.A.
Redakcja -
Pierwsze półroczne 2022 roku, to czas dynamicznych zmian w gospodarce, które nie ominęły sektorów produkcji pasz przemysłowych i mięsa. Wzrosty cen surowców rolnych i...
20 mln euro na rozwój produkcji „następców mięsa” w Europie
Redakcja -
W Heura zainwestowali: gwiazda NBA Ricky Rubio, piłkarze klubu FC Barcelona Sergio Busquets i Sergi Roberto, a także popularny hiszpański komik i prezenter...
Polacy wyrzucają miliony ton jedzenia. Niemal połowa zmarnowana została jeszcze przed zakupem
Redakcja -
Co tydzień na europejskie wysypiska trafia ponad 1 mln ton produktów spożywczych, grzmi Eurostat. Co ważne, marnotrawstwo nie jest wyłącznie domeną gospodarstw domowych, gdyż...
Polska jest zagłębiem produkcji i konsumpcji karpi. Hodowcy chcą odejść od stereotypu karpia jako typowo świątecznej ryby
Redakcja -
Polska jest zagłębiem hodowlanym ryb słodkowodnych i największym wytwórcą karpia w Unii Europejskiej, odpowiadającym za ok. 28 proc. produkcji tej ryby. Nad karpiem ciąży jednak jednoznaczne skojarzenie...
Jaja będą wyjątkowo drogie
Redakcja -
Wzrost kosztów produkcji jaj, z którym mamy cały czas do czynienia, fala inflacji, która również dotarła do branży oraz niższa podaż – czynnik znacząco...
Jaki wpływ ma dieta na naszą efektywność w pracy?
Redakcja -
Odpowiedni posiłek to połowa sukcesu zdrowego żywienia. Powinien on być spożywany 5 razy dziennie w odpowiednich odstępach czasowych. Ale czy naprawdę jest tak ważny?...
Przyszłość branży spożywczej leży w cyfryzacji
Redakcja -
Transformacja cyfrowa w laboratoriach działających przy zakładach przetwórczych nabiera tempa. Pandemia COVID-19 znacząco przysłużyła się temu trendowi, szczególnie w branży spożywczej, która nie może...
Polska branża czekoladowa w dobrej formie. Co przyniesie słodkiemu rynkowi rok 2022?
Redakcja -
Polacy kochają czekoladę - z badań wynika, że rocznie zjadają jej nieco ponad pięć kg na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną,...
Światowe trendy w sprzedaży jabłek
Redakcja -
Wygoda i styl życia definiują owocowe wybory europejskich konsumentów
Styl życia Europejczyków staje się coraz szybszy, a co za tym idzie wzrasta zainteresowanie „wygodnym” jedzeniem....
Koszty śniadań – większy problem
Redakcja -
55-procentowy wzrost naszego wskaźnika ubiegłorocznych kosztów „śniadań” przewyższa wzrost cen towarów i na wielu nakłada presję kosztową. Napędza to inflację, stopy procentowe i ograniczenia...
Polacy szukają alternatyw dla mięsa
Redakcja -
Żywność ekologiczna jest jednym z najsilniej rozwijających się globalnych trendów. Jeszcze kilka lat temu pod określeniem bio żywności większość osób rozumiała tylko warzywa i owoce, ewentualnie...
Statystyczny Polak zjada rocznie 70 kg mięsa, dwukrotnie więcej, niż zaleca WHO. Ograniczenie spożycia jest konieczne ze względu na zdrowie, lecz także zmiany klimatyczne
Redakcja -
Spożycie mięsa w Polsce jest dwukrotnie większe niż zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Statystyczny Polak zjada około 70 kg mięsa rocznie. Masowa konsumpcja i ingerencja rolnictwa w środowisko...
Wino pijemy dziś inaczej. Zmiany w konsumpcji wina
Redakcja -
przykładem są wina musujące - do niedawna kojarzyły się tylko z okresem świąteczno-noworocznym, dziś spożywane są na co dzień, zwłaszcza latem. Czy taka ewolucja...
UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu...
Redakcja -
Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty...
Grypa ptaków coraz mocniej daje się we znaki producentom drobiu i jaj. Choć niegroźna dla ludzi, powoduje wielomiliardowe straty branży
Redakcja -
Eksport drobiu w 2020 roku spadł pod względem wartości po raz pierwszy od 11 lat. Wpływ na to miały dwie epidemie – koronawirus, który pozamykał...
Polskie rolnictwo bez odpowiedniej strategii państwa może stracić konkurencyjność w UE
Redakcja -
Trwają prace nad planem strategicznym dla wspólnej polityki rolnej. Organizacje ekologiczne alarmują, że zaproponowany przez resort rolnictwa projekt jest zbyt zachowawczy i nie gwarantuje osiągnięcia celów unijnej...
Od początku roku ceny drobiu szybują. Mimo to producenci i hodowcy wciąż liczą straty po całym roku pandemii
Redakcja -
Zamknięcie gastronomii, czasowe przerwanie łańcuchów dostaw i grypa ptaków okazały się mieszanką wybuchową dla branży drobiarskiej. Wzrosły koszty surowców, wiele ferm musiało zlikwidować zarażone stada, a...
Czy wiesz, które marki produktów spożywczych są w polskich rękach?
Redakcja -
W czasach pandemii, gdy polska gospodarka ma się nie najlepiej, coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na produkty, które kupuje i stara się wybierać te...
W 80% firm spożywczych produkcja taka sama lub wyższa niż przed pandemią
Redakcja -
Rok od pojawienia się COVID-19 sytuacja branży spożywczej jest stabilna. Pokazują to badania Food Research Institute (FRI), z których wynika, że tylko 7 proc....
IOŚ-PIB: Niemarnowanie żywności jednym z wiodących trendów 2021 roku
Redakcja -
Jak wynika z przeprowadzonych badań w ramach projektu PROM przez Instytut Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy oraz Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, jako konsumenci kupujemy i...
Gazetka przyszłości to narzędzie sprzedażowe, nie tylko promocyjne. Ale sieci muszą przekonać do tego klientów
Redakcja -
Z obserwacji sieci handlowych wynika, że duża grupa Polaków jest wciąż mocno przywiązana do papierowych gazetek. I nie są to sami seniorzy. Natomiast w...
Rynek czekolady: w 2021 stabilny wzrost i rosnąca świadomość konsumencka
Redakcja -
Rynek czekolady jest od lat notuje stabilne wzrosty. Dostępne raporty rynkowe, a także obserwacje własne producentów czekolady pozwalają twierdzić, że mimo panującej pandemii czekolada...
Trendy i prognozy dla rynku słodyczy. Czego może spodziewać się branża w 2021 roku?
Redakcja -
Rok 2020 zapowiadał się optymistycznie dla rynku słodyczy. Niestety wybuch pandemii i spowodowane nią ograniczenia w eksporcie oraz życiu społecznym przełożyły się na spadek...
Analiza cen zdrowej żywności: Dyskonty i hipermarkety obniżają ceny. W sklepach może być jeszcze taniej
Redakcja -
Analiza ponad 5 tys. cen art. BIO-EKO, VEGE i VEGAN, wykonana przez Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH, wykazała, że od stycznia do października br....
Przemysł młynarski podczas drugiej fali pandemii – problemy i zagrożenia
Redakcja -
Mąka, kasze czy płatki zbożowe to jedne z podstawowych filarów naszego codziennego żywienia, tym bardziej, że są to produkty które możemy przechowywać przez dłuższy...
Owoce znowu mocno podrożały. Jabłka kosztują nawet o 130% więcej niż rok temu
Redakcja -
W ostatnich trzech miesiącach owoce zdrożały średnio o ponad 21% w porównaniu do wyników z analogicznego okresu zeszłego roku. Na taki wzrost wpłynęły głównie...
Pszczoły to serce ekosystemu. Sprawdź, dlaczego należy o nie dbać
Redakcja -
Środowisko naturalne to zwierciadło zależności występujących na Ziemi. Na jego przykładzie można z łatwością zauważyć, jak ważne są poszczególne, nawet najmniejsze elementy. Obchodzony w...
Glifosatowa ruletka w kaszach jaglanych – wyniki kolejnych niezależnych badań
Redakcja -
FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowały dziś (z opóźnieniem spowodowanym przez kryzys koronawirusowy) kolejny raport dotyczący zawartości pozostałości glifosatu w kaszach z polskich sklepów – tym...
Pandemia koronawirusa nie powinna doprowadzić w sklepach do wzrostu cen warzyw i owoców
Redakcja -
Pandemia koronawirusa nie spowoduje znaczących podwyżek cen owoców i warzyw w Polsce. Jednak na rynku już teraz można dostrzec towary, które podrożały. Wpływ na...
Eksperci: Koronawirus zmieni trend spadających cen miodu w polskich sklepach
Redakcja -
Jak pokazują statystyki, przez ostanie dwa lata średnie ceny miodu w sklepowych promocjach spadły o blisko 4%. Najbardziej zmniejszyły się w dyskontach i w...
To już ostatni tłusty czwartek z trzema stawkami VAT na pączki
Redakcja -
Wszystko wskazuje na to, że tegoroczny tłusty czwartek będzie ostatnim, kiedy na pączki obowiązują trzy stawki VAT. Od 1 kwietnia zacznie bowiem w pełni...
Podatek od cukru nie musi przełożyć się automatycznie na poprawę zdrowia. Potrzebne tańsze i zdrowsze alternatywy dla słodzonych napojów
Redakcja -
– Planowany podatek cukrowy nie zadziała, jeśli państwo wrzuci wpływy z niego do wspólnego budżetowego worka, zamiast przeznaczyć na poprawę zdrowia Polaków. Ponadto uderzy on w najuboższych,...
Inflacja jeszcze przyspieszy. Duży wzrost cen mięsa wieprzowego i warzyw
Redakcja -
Ważne dla firm: Za duży wzrost inflacji w grudniu 2019 roku odpowiadają szybko rosnące ceny mięsa wieprzowego, warzyw, ubezpieczeń i gazu LPG. Przedsiębiorcy powoli...
Ceny drobiu spadną?
Redakcja -
Z analizy Hiper-Com Poland i Instytutu Badawczego ABR SESTA wynika, że średni koszt zakupu kurczaka w promocji podniósł się w tym roku o 1,24%,...
Tu sprawdzisz informacje o prognozowanej wilgotności gleby nawet z 60-godzinnym wyprzedzeniem
Redakcja -
W serwisie geoportal.gov.pl udostępnianym przez Ministerstwu Inwestycji i Rozwoju można sprawdzić informacje o prognozowanej wilgotności gleby na terenie całego kraju, nawet z 60-godzinnym wyprzedzeniem....
Tylko 7 procent dzieci w wieku szkolnym spożywa zalecaną dzienną dawkę owoców i warzyw!
Redakcja -
Przed kilkoma dniami zamilkł ostatni dzwonek kończący rok szkolny, a dzieci rzuciły w kąt plecaki oraz śniadaniówki. Intermarché zachęca do tego, aby wakacje były...
Za 10 lat 30% powierzchni w centrach handlowych zajmie gastronomia
Redakcja -
Zważywszy na tempo zmian w dziedzinie jedzenia i oczekiwań konsumentów, trudno jest przewidzieć jak będzie kształtować się rynek za kolejne 10-20 lat. Jest wiele...
Sklepy rekordowo promują jabłka, ale nie obniżają cen
Redakcja -
W zeszłym roku liczba promocji jabłek w gazetkach była prawie dwukrotnie większa niż rok wcześniej. Natomiast średnia cena promocyjna spadła zaledwie o 3 grosze...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
- Reklama -