Rynek cateringu dietetycznego rośnie jak na drożdżach – w tym roku przebije wartość 3 mld zł

Z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie Nice To Fit You wynika, że już 12 proc. Polaków korzysta lub korzystało w przeszłości z cateringu...

Unia Europejska to dla rolników więcej korzyści niż strat

Wejście Polski do Unii Europejskiej – w tym dla polskiego rolnictwa – to dziejowa i historyczna szansa. Dostaliśmy się w krąg kultury cywilizacji zachodniej,...

Kupując zdrową żywność, konsumenci stawiają na jakość. Dalej jest cena i skład produktu

Polacy zainteresowani nabywaniem zdrowej żywności zwykle na pierwszym miejscu stawiają na jej jakość – 36%. Niemniej cena jest też ważnym czynnikiem decyzyjnym w trakcie...

Czy grozi nam spadek podaży ryb?

W powszechnej opinii są one przedstawiane jako tożsame, tymczasem ich działalność i wpływ na środowisko różnią się znacząco, a w wielu przypadkach jedynym co...

Sadownicy w tarapatach: rosnące koszty i znikające rynki zbytu

Polscy sadownicy w ostatnich czasie mają do czynienia z dwoma niekorzystnymi zjawiskami. Po pierwsze zamknięta jest większość tradycyjnych rynków zbytu – w krajach Europy...

Rada Towarzystwa Ekonomistów Polskich: zakaz importu zbóż z Ukrainy jest błędem

Ustanowienie przez Polskę jednostronnego zakazu zbóż z Ukrainy jest sprzeczne z prawem unijnym, a także nieuzasadnione ekonomicznie i groźne dla przyszłej współpracy ekonomicznej Polski...

Rolnictwo regeneracyjne jest dochodowe. Ale krótkoterminowe ryzyko trzeba łagodzić zachętami

Przechodząc z rolnictwa konwencjonalnego na regeneracyjne, rolnicy mogą spodziewać się 15-25% zwrotu z inwestycji. Okres przejściowy może zająć od trzech do pięciu lat, jak...

Dieta roślinna – zdrowy wybór dla wszystkich

– Zwiększony poziom cholesterolu jest najczęstszą przyczyną zgonów na świecie – i to we wszystkich częściach globu – tłumaczy Ruth Frikke-Schmidt, profesorka na Uniwersytecie Kopenhaskim i ordynatorka...

Pszczelarze w kryzysie. Ceny miodu zbyt niskie

W handlu detalicznym ceny miodu utrzymują się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego, ale stawki oferowane pszczelarzom w hurcie są bardzo niskie i – w zależności od gatunku miodu...

Lody podrożały o 25% w ciągu roku, ale producenci ledwo radzą sobie z rosnącymi kosztami

Lody są drogie jak nigdy dotąd, ale producenci zyskują na tym w małym stopniu. Ich problemy z regulowaniem bieżących zobowiązań pogłębiają się. Tylko w...

Ceny kawy spadają, ale mają niewielki wpływ na ceny w kawiarniach i sklepach

Kawa potaniała o 60% od swych niedawnych szczytów. W ciągu roku jest to spadek ceny o 30%. Ceny kawy utrzymywały się na wysokich poziomach w...

Zerwanie umowy zbożowej grozi światowym kryzysem żywnościowym

Zerwanie przez Rosję umowy zbożowej mocno uderza w Ukrainę, w której obecnie trwają żniwa. Ponownie zamykając czarnomorskie porty, Rosjanie starają się w tym strategicznym okresie uniemożliwić eksport ok....

Rynek żywności eko rośnie, ale do wyznaczonych celów daleka droga

Ekologiczne trendy już na dobre zagościły zarówno na naszych stołach jak i na polach uprawnych. Od kilku lat mamy do czynienia z systematycznym wzrostem...

Jakość kluczem do umocnienia pozycji polskiego sektora jabłek

Nowe sposoby sprzedaży, promocji i dystrybucji polskich jabłek oraz szanse dla eksportu omawiali eksperci branży sadowniczej podczas międzynarodowej konferencji Perspektywa Jabłkowa 2030, zorganizowanej przez...

Wymieranie owadów jest obserwowane również w lasach. Przyczyną mogą być zmiany klimatyczne i intensywna gospodarka leśna

Liczebność ponad 60 proc. występujących w lasach gatunków owadów spada – wynika z badań prowadzonych od 2008 roku przez niemieckich naukowców. Skala tego zjawiska zależy od rodzaju...

Zatrudnienie w rolnictwie sukcesywnie spada. Zbyt wolno przybywa jednak nierolniczych miejsc pracy na wsi

Jak wskazuje GUS, liczba rolników stopniowo maleje – zatrudnienie w rolnictwie dziś deklaruje już tylko 8,4 proc. ogółu pracujących. Jednocześnie zbyt wolno przybywa nierolniczych miejsc...

Rosną długi producentów zboża

W odpowiedzi na protesty rolników 15 kwietnia władze Polski, a za nimi kilku innych krajów wprowadziły zakaz tranzytu płodów rolnych Ukrainy. 21 kwietnia tranzyt...

Odprawa zboża wymaga określonych procedur. W jaki sposób odbywa się import i tranzyt ukraińskiego zboża w Polsce?

Trwa kryzys związany z ukraińskim zbożem, które w ostatnich miesiącach trafiało na polski rynek. Na mocy ostatniego rozporządzenia ministra rozwoju i technologii zakazano importu...

Produkcja i dystrybucja słodyczy – jakie perspektywy branży?

Polska jest jednym z głównych unijnych eksporterów słodyczy. Odgrywa również ważną rolę na rynku światowym. W 2022 roku przedsiębiorstwa z krajowej branży musiały mierzyć...

PIGMiUR: dalszy spadek sprzedaży nowych maszyn rolniczych

1011 szt. – tyle nowych rolniczych ciągników zarejestrowali ich użytkownicy w marcu 2023 roku. To najmniej w porównaniu do dwóch poprzednich lat. W ciągu...

Branża spożywcza przygotowana do konkurowania z firmami zagranicznymi

Łącznie aż 42 proc. firm spożywczych z sektora przemysłowego uważa, że z perspektywy posiadanego parku maszyn i urządzeń branża jest równie dobrze lub nawet...

Nowa granica ryzyka w sektorze finansowym: utrata bioróżnorodności

Bioróżnorodność ma znaczenie dla sektora finansowego. W przypadku inwestowania w działalność powodującą negatywne skutki dla różnorodności biologicznej lub w wysokim stopniu uzależnioną od...

Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru

Izraelski technolog żywności opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. W czasie prac nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić...

ZPP negatywnie ocenia projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (UD 433)

2 stycznia 2023 r. na stronie RCL opublikowano projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (UD 433). Projekt ustawy wprowadza...

Kryzys napędza AgTech i na nowo kształtuje strategie inwestorów

Z roku na rok rośnie skala i znaczenie inwestycji w startupy, które stawiają na zrównoważony rozwój oraz bezpieczeństwo żywnościowe. W minionym roku – za sprawą...

KUPS: Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom – będziemy płacić za cukier z owoców

Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów...

Z owadami zmieniają świat biotechnologii

Czy owady mogą zmienić świat? Bez wątpienia mogą z ich pomocą zrobić to polscy przedsiębiorcy, którzy stworzyli unikalny bioreaktor i produkują białko owadzie. Te...

Które nacje wydają najwięcej na bożonarodzeniowy obiad? Polski barszcz oraz pierogi z grzybami i kapustą jednym z najtańszych w Europie

Polski barszcz z pierogami na dole listy badanych rynków Narody, które na Wigilię jedzą indyka ponoszą najwyższe koszty, a hiszpański posiłek jest drugim...

Branża paszowa i mięsna. Przedsiębiorstwa w obliczu dynamicznych zmian otoczenia gospodarczego – raport Banku Pekao S.A.

Pierwsze półroczne 2022 roku, to czas dynamicznych zmian w gospodarce, które nie ominęły sektorów produkcji pasz przemysłowych i mięsa. Wzrosty cen surowców rolnych i...

20 mln euro na rozwój produkcji „następców mięsa” w Europie

W Heura zainwestowali: gwiazda NBA Ricky Rubio, piłkarze klubu FC Barcelona Sergio Busquets i Sergi Roberto, a także popularny hiszpański komik i prezenter...

Polacy wyrzucają miliony ton jedzenia. Niemal połowa zmarnowana została jeszcze przed zakupem

Co tydzień na europejskie wysypiska trafia ponad 1 mln ton produktów spożywczych, grzmi Eurostat. Co ważne, marnotrawstwo nie jest wyłącznie domeną gospodarstw domowych, gdyż...

Polska jest zagłębiem produkcji i konsumpcji karpi. Hodowcy chcą odejść od stereotypu karpia jako typowo świątecznej ryby

Polska jest zagłębiem hodowlanym ryb słodkowodnych i największym wytwórcą karpia w Unii Europejskiej, odpowiadającym za ok. 28 proc. produkcji tej ryby. Nad karpiem ciąży jednak jednoznaczne skojarzenie...

Jaja będą wyjątkowo drogie

Wzrost kosztów produkcji jaj, z którym mamy cały czas do czynienia, fala inflacji, która również dotarła do branży oraz niższa podaż – czynnik znacząco...

Jaki wpływ ma dieta na naszą efektywność w pracy?

Odpowiedni posiłek to połowa sukcesu zdrowego żywienia. Powinien on być spożywany 5 razy dziennie w odpowiednich odstępach czasowych. Ale czy naprawdę jest tak ważny?...

Przyszłość branży spożywczej leży w cyfryzacji

Transformacja cyfrowa w laboratoriach działających przy zakładach przetwórczych nabiera tempa. Pandemia COVID-19 znacząco przysłużyła się temu trendowi, szczególnie w branży spożywczej, która nie może...

Polska branża czekoladowa w dobrej formie. Co przyniesie słodkiemu rynkowi rok 2022?

Polacy kochają czekoladę - z badań wynika, że rocznie zjadają jej nieco ponad pięć kg na osobę. W 2021 roku konsumenci najchętniej wybierali tradycyjną,...

Światowe trendy w sprzedaży jabłek

Wygoda i styl życia definiują owocowe wybory europejskich konsumentów Styl życia Europejczyków staje się coraz szybszy, a co za tym idzie wzrasta zainteresowanie „wygodnym” jedzeniem....

Koszty śniadań – większy problem

55-procentowy wzrost naszego wskaźnika ubiegłorocznych kosztów „śniadań” przewyższa wzrost cen towarów i na wielu nakłada presję kosztową. Napędza to inflację, stopy procentowe i ograniczenia...

Polacy szukają alternatyw dla mięsa

Żywność ekologiczna jest jednym z najsilniej rozwijających się globalnych trendów. Jeszcze kilka lat temu pod określeniem bio żywności większość osób rozumiała tylko warzywa i owoce, ewentualnie...

Statystyczny Polak zjada rocznie 70 kg mięsa, dwukrotnie więcej, niż zaleca WHO. Ograniczenie spożycia jest konieczne ze względu na zdrowie, lecz także zmiany klimatyczne

Spożycie mięsa w Polsce jest dwukrotnie większe niż zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Statystyczny Polak zjada około 70 kg mięsa rocznie. Masowa konsumpcja i ingerencja rolnictwa w środowisko...

Wino pijemy dziś inaczej. Zmiany w konsumpcji wina

przykładem są wina musujące - do niedawna kojarzyły się tylko z okresem świąteczno-noworocznym, dziś spożywane są na co dzień, zwłaszcza latem. Czy taka ewolucja...

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu...

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty...

Grypa ptaków coraz mocniej daje się we znaki producentom drobiu i jaj. Choć niegroźna dla ludzi, powoduje wielomiliardowe straty branży

Eksport drobiu w 2020 roku spadł pod względem wartości po raz pierwszy od 11 lat. Wpływ na to miały dwie epidemie – koronawirus, który pozamykał...

Polskie rolnictwo bez odpowiedniej strategii państwa może stracić konkurencyjność w UE

Trwają prace nad planem strategicznym dla wspólnej polityki rolnej. Organizacje ekologiczne alarmują, że zaproponowany przez resort rolnictwa projekt jest zbyt zachowawczy i nie gwarantuje osiągnięcia celów unijnej...

Od początku roku ceny drobiu szybują. Mimo to producenci i hodowcy wciąż liczą straty po całym roku pandemii

Zamknięcie gastronomii, czasowe przerwanie łańcuchów dostaw i grypa ptaków okazały się mieszanką wybuchową dla branży drobiarskiej. Wzrosły koszty surowców, wiele ferm musiało zlikwidować zarażone stada, a...

Czy wiesz, które marki produktów spożywczych są w polskich rękach?

W czasach pandemii, gdy polska gospodarka ma się nie najlepiej, coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na produkty, które kupuje i stara się wybierać te...

W 80% firm spożywczych produkcja taka sama lub wyższa niż przed pandemią

Rok od pojawienia się COVID-19 sytuacja branży spożywczej jest stabilna. Pokazują to badania Food Research Institute (FRI), z których wynika, że tylko 7 proc....

IOŚ-PIB: Niemarnowanie żywności jednym z wiodących trendów 2021 roku

Jak wynika z przeprowadzonych badań w ramach projektu PROM przez Instytut Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy oraz Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, jako konsumenci kupujemy i...

Gazetka przyszłości to narzędzie sprzedażowe, nie tylko promocyjne. Ale sieci muszą przekonać do tego klientów

Z obserwacji sieci handlowych wynika, że duża grupa Polaków jest wciąż mocno przywiązana do papierowych gazetek. I nie są to sami seniorzy. Natomiast w...

Rynek czekolady: w 2021 stabilny wzrost i rosnąca świadomość konsumencka

Rynek czekolady jest od lat notuje stabilne wzrosty. Dostępne raporty rynkowe, a także obserwacje własne producentów czekolady pozwalają twierdzić, że mimo panującej pandemii czekolada...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Osteopatia Kraków
- Reklama -