Mimo wysokich plonów buraków cukrowych, produkcja cukru w kampanii 2024/25 jest niższa od planowanej o około 13 procent. To efekt mniejszej zawartości cukru w surowcu – trend obserwowany jest w całej Europie. Jednocześnie firma realizuje największy w swojej historii program transformacji energetycznej.
– Przyszłość branży cukrowniczej to produkcja zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju. Takiego modelu działania oczekują nasi klienci – mówi Sebastian Tomaszewski, członek zarządu Pfeifer & Langen Polska.
Kluczowe informacje:
- Produkcja niższa o 13 proc. od planowanej ze względu na mniejszą zawartość cukru w burakach
- Inwestycje w transformację energetyczną o wartości ponad 300 mln zł
- Odpowiedź na oczekiwania klientów dotyczące zrównoważonej produkcji
Niższa produkcja, rosnące koszty
Niższa niż planowano produkcja cukru w kampanii 2024/25 to efekt mniejszej zawartości cukru w surowcu. Mimo rekordowych plonów buraków cukrowych sięgających nawet 100 ton z hektara, jakość tegorocznych zbiorów jest niższa od przewidywanej. Podobna sytuacja występuje w całej Europie, co ograniczy poziom dostępnego cukru na rynku.
Kluczowi producenci cukru ograniczają kontraktację na kolejne lata. Cała branża bowiem mierzy się z rosnącymi kosztami energii, paliw i amortyzacji. Poza tym konsumenci wymagają coraz wyższej jakości. Dlatego trudno przewidzieć, jaki będzie poziom cen na polskim rynku. W prognozach wskazuje się na możliwość ich wzrostu.
– W tej sytuacji koncentrujemy się na podnoszeniu efektywności i optymalizacji procesów. Szukamy innowacyjnych rozwiązań, pracujemy również nad naszymi produktami w zakresie pewnych zmian konsumenckich. Nasi klienci oczekują produktu wytwarzanego w sposób zrównoważony. Spełnienie tych wymagań wiąże się ze znaczącymi inwestycjami – mówi Paweł Maciejewski, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Pfeifer & Langen Polska.
Zrównoważony rozwój ważny dla klientów
Firma kończy budowę trzech nowych elektrociepłowni gazowych w zakładach wielkopolskich: w Gostyniu, Miejskiej Górce i Środzie Wielkopolskiej. Inwestycja, która obejmowała nowe kotłownie oraz rozbudowaną infrastrukturę gazową stanowi element programu transformacji energetycznej o wartości ponad 300 milionów złotych.
Przejście z węgla na gaz pozwoli zmniejszyć emisję CO2 o 40 proc. W cukrowni Glinojeck uruchomiono również farmę fotowoltaiczną o powierzchni 3,86 ha, która będzie produkować rocznie ponad 3000 MWh energii elektrycznej. Te inwestycje wpisują się w strategię zrównoważonego rozwoju i odpowiadają na oczekiwania klientów dotyczące ograniczania wpływu na środowisko.
W 2024 r. grupa Pfeifer & Langen Polska odnotowała znaczące zwiększenie eksportu poza Unię Europejską. Ze względu na mniejszą produkcję w bieżącym roku firma skoncentruje się na przede wszystkim na obsłudze dotychczasowych klientów.